Maso
Viande
      
    bílé/červené maso
          viande f  blanche/rouge 
          vjɑ̃d blɑ̃ʃ/ʀuʒ
        libové/tučné maso
          viande f  maigre/grasse 
          vjɑ̃d mεgʀ/gʀɑs
        vepřové
          (viande de) porc m  
          (vjɑ̃d də) pɔʀ
        hovězí
          (viande de) bœuf m  
          (vjɑ̃d də) bœf
        telecí
          (viande de) veau m  
          (vjɑ̃d də) vo
        skopové
          (viande de) mouton m  
          (vjɑ̃d də) mutɔ̃
        jehněčí
          (viande d')agneau m  
          (vjɑ̃d d)aɲo
        koňské maso
          (viande de) cheval m  
          (vjɑ̃d də) ʃ(ə)val
        králičí (maso)
          (viande de) lapin m  
          (vjɑ̃d də) lapε̃
        drůbeží, drůbež
          volaille f  
          vɔlɑj
        kuře, kuřecí maso
          (viande de) poulet m  
          (vjɑ̃d də) pulε
        kachna
          canard m  
          kanaʀ
        husa
          oie f  
          wa
        krůta
          dinde f  
          dε̃d
        zvěřina
          gibier m  
          ʒibje
        zvěřina (z vysoké zvěře)
          gibier m , venaison f  
          ʒibjeˌ vənεzɔ̃
        kančí
          (viande de) sanglier m  
          (vjɑ̃d də) sɑ̃glije
        srnčí
          (viande de) chevreuil m  
          (vjɑ̃d də) ʃəvʀœj
        zaječí (maso)
          (viande de) lièvre m  
          (vjɑ̃d də) ljεvʀ
        bažant
          faisan m  
          fəzɑ̃
        Masné výrobky
Produits de boucherie
          čerstvé/chlazené/mražené maso
          viande f  fraîche/refroidie/congelée 
          vjɑ̃d fʀεʃ/ʀəfʀwadi/kɔ̃ʒ(ə)le
        vyzrálé maso
          viande f  maturée 
          vjɑ̃d matyʀe
        vykostěné maso
          viande f  désossée/sans os 
          vjɑ̃d dezɔse/sɑ̃z ɔs
        kýta
          cuisse f , cuissot m , gigot m  
          kɥisˌ kɥisoˌ ʒigo
        zadní hovězí
          culotte f  (de bœuf) 
          kylɔt (də bœf)
        koleno
          genou m  
          ʒ(ə)nu
        vepřové koleno
          genou m  de porc 
          ʒ(ə)nu də pɔʀ
        kližka
          gîte m  
          ʒit
        vepřový/hovězí bok
          flanc m  de porc/de bœuf 
          flɑ̃ də pɔʀ/də bœf
        hřbet
          dos m  
          do
        plec(ko), ramínko
          palette f  
          palεt
        (pravá) svíčková
          aloyau m , filet m  
          alwajoˌ filε
        (vepřová) panenka
          filet m  mignon (de porc) 
          filε miɲɔ̃ (də pɔʀ)
        falešná svíčková, pérko
          faux-filet m  
          fofilε
        roštěná
          romsteck m , entrecôte f  
          ʀɔmstεkˌ ɑ̃tʀəkot
        (nízký) roštěnec
          aloyau m  
          alwajo
        krkovička, krkovice
          échine f  
          eʃin
        žebírka
          côtes f pl  
          kot
        vepřová žebírka
          côtes f pl  de porc 
          kot də pɔʀ
        stehno, stehýnko (drůbeží)
          cuisse f  
          kɥis
        (kuřecí) paličky
          pilons m pl  
          pilɔ̃
        prso, prsní řízek
          blanc m  
          blɑ̃
        křídlo
          aile f  
          εl
        filé, filet (plátek)
          filet m  
          filε
        kotleta
          côtelette f  
          kotlεt
        vepřová/telecí kotleta
          côtelette f  de porc/de veau 
          kotlεt də pɔʀ/də vo
        (hovězí) líčka
          bajoues f pl  (de bœuf) 
          baʒu (də bœf)
        kůže
          peau f  
          po
        oháňka
          queue f  
          kø
        přírodní řízek
          escalope f  nature 
          εskalɔp natyʀ
        mleté maso
          viande f  hachée 
          vjɑ̃d ˈaʃe
        masová roláda, masový závitek
          roulade f  de viande 
          ʀulad də vjɑ̃d
        rosol, aspik
          gelée f  
          ʒ(ə)le
        Uzeniny
Charcuterie
          uzené (maso)
          viande f  fumée 
          vjɑ̃d fyme
        salám (trvanlivý)
          saucisson m , salami m  
          sosisɔ̃ˌ salami
        (měkký) salám
          saucisson m  
          sosisɔ̃
        šunka
          jambon m  
          ʒɑ̃bɔ̃
        (za)uzená šunka
          jambon m  fumé 
          ʒɑ̃bɔ̃ fyme
        slanina
          lard m , bacon m  
          laʀˌ bekɔn
        špek
          lard m  
          laʀ
        párek
          saucisse f  (de Francfort) 
          sosis (də fʀɑ̃kfɔʀ)
        klobása
          saucisse f  
          sosis
        buřt
          saucisse f , cervelas m  
          sosisˌ sεʀvəlɑ
        paštika
          pâté m  
          pɑte
        játrová paštika, játrovka
          pâté m  de foie 
          pɑte də fwa
        čajovka, roztíratelný salám
          saucisse f  à tartiner 
          sosis a taʀtine
        masová konzerva
          conserve f  de viande 
          kɔ̃sεʀv də vjɑ̃d
        lančmít
          viande f  en conserve, pâté m  de viande 
          vjɑ̃d ɑ̃ kɔ̃sεʀvˌ pɑte də vjɑ̃d
        Vnitřnosti
Abats
          drůbky (drůbeží ap.)
          abats m pl  de volaille, abattis m pl  
          aba də vɔlɑjˌ abati
        srdce
          cœur m  
          kœʀ
        mozeček
          cervelle f  
          sεʀvεl
        (vepřový) jazyk
          langue f  (de porc) 
          lɑ̃g (də pɔʀ)
        játra
          foie m  
          fwa
        ledvinky
          rognons m pl  
          ʀɔɲɔ̃
        žaludek
          estomac m  
          εstɔma
        dršťky
          tripes f pl  
          tʀip
        plíčky
          mou m  
          mu
        brzlík
          ris m  
          ʀi
        morek
          moelle f  
          mwal
        Příprava masa
Préparation de la viande
          porazit dobytek
          abattre le bétail 
          abatʀ lə betaj
        vykuchat, vyvrhnout
          étriper, vider, éviscérer 
          etʀipeˌ videˌ eviseʀe
        vykostit
          désosser 
          dezɔse
        nechat maso vyzrát
          faire maturer la viande 
          fεʀ matyʀe la vjɑ̃d
        naporcovat maso
          découper la viande 
          dekupe la vjɑ̃d
        nakrájet maso na plátky
          trancher la viande, couper la viande en tranches 
          tʀɑ̃ʃe la vjɑ̃dˌ kupe la vjɑ̃d ɑ̃ tʀɑ̃ʃ
        nakrájet maso na kostičky
          couper la viande en morceaux 
          kupe la vjɑ̃d ɑ̃ mɔʀso
        pomlít maso
          hacher de la viande 
          ˈaʃe də la vjɑ̃d
        marinovat/naložit maso
          mariner/macérer la viande 
          maʀine/maseʀe la vjɑ̃d
        syrový
          cru/crue 
          kʀy/kʀy
        pečený
          rôt|i/-ie 
          ʀoti/i
        propečený
          cuit/cuite à point 
          kɥi/kɥit a pwε̃
        vařený
          cuit/cuite 
          kɥi/kɥit
        dušený
          étuv|é/-ée, à l'étuvée, daub|é/-ée, en daube 
          etyve/-ˌ a letyveˌ dobe/-ˌ ɑ̃ dob
        uzený
          fum|é/-ée 
          fyme/-
        smažený
          frit/frite 
          fʀi/fʀit
        grilovaný
          grill|é/-ée 
          gʀije/-
        konzervovaný
          conserv|é/-ée 
          kɔ̃sεʀve/-
        nasolený, nakládaný v soli
          conserv|é/-ée (dans le sel) 
          kɔ̃sεʀve/- (dɑ̃ lə sεl)
        marinovaný, naložený (v marinádě)
          marin|é/-ée 
          maʀine/-
        v (slaném) nálevu/láku
          dans la saumure (salée) 
          dɑ̃ la somyʀ (sale)