Vocabulaire

  • addition f adisjɔ̃účet v restauraci
  • ail m ajčesnek
  • apéritif m apeʀitifaperitiv
  • apporter apɔʀtepřinést
  • carafe f kaʀafkarafa
  • carte f kaʀtjídelní lístek
  • cas m případ
  • certainement sεʀtεnmɑ̃jistě, zajisté
  • côtelette f kotlεtkotleta
  • couteau m kutonůž
  • couvert m kuvεʀpříbor
  • cuillère f kɥijεʀlžíce
  • dessert m desεʀzákusek, dezert
  • épeler ep(ə)lehláskovat
  • excell|ent/-ente εkselɑ̃výborný, vynikající
  • fenêtre f f(ə)nεtʀokno
  • fines herbes f pl finzεʀbbylinky
  • filet m filεfilet, plátek masa
  • fourchette f fuʀʃεtvidlička
  • gâteau m gɑtokoláč, dort ovocný ap.
  • gaz|eux/-euse gɑzøperlivý
  • glace f glaszmrzlina
  • grill|é/-ée gʀijegrilovaný
  • hors-d'œuvre m ˈɔʀdœvʀpředkrm
  • juste ʒystpouze, přesně, právě
  • not|é/-ée nɔtezaznamenaný, zapsaný do notesu ap.
  • oignon m ɔɲɔ̃cibule
  • pan|é/-ée paneve strouhance, obalovaný
  • personne f pεʀsɔnosoba
  • plat/plate pla/platneperlivý
  • plat m plajídlo chod
  • possible pɔsiblmožný
  • potage m pɔtaʒpolévka hustá, krémová
  • pourboire m puʀbwaʀspropitné
  • près de qqch pʀεblízko čeho
  • problème m pʀɔblεmproblém
  • recommander ʀ(ə)kɔmɑ̃dedoporučit
  • regretter ʀ(ə)gʀetelitovat
  • réservation f ʀezεʀvasjɔ̃rezervace
  • réserv|é/-ée ʀezεʀverezervovaný
  • réserver ʀezεʀverezervovat
  • satisf|ait/-aite satisfεspokojený
  • sauce f sosomáčka
  • saumon m somɔ̃losos
  • saut|é/-ée soteopékaný, restovaný
  • serveur m/serveuse f sεʀvœʀ/sεʀvøzčíšník/servírka
  • service m sεʀvisobsluha, servis
  • si sipokud, jestli
  • soupe f suppolévka
  • table f tablstůl
  • terrasse f teʀaszahrádka restaurace, terasa
  • thon m tɔ̃tuňák
  • tout de suite tu də sɥit(i)hned
  • voici vwasitady

Polévka se francouzsky řekne la soupe. Používá se i pojem le potage, který označuje husté zeleninové polévky. A krémovým polévkám se říká le velouté.