Hlavní jídla
Hauptgerichte
      
      Masité pokrmy
Fleischgerichte
          maso
          Fleisch 
          
            flaiʃ
        červené/bílé maso
          rotes/weißes Fleisch 
          
            ˈroːtəs/ˈvaisəs flaiʃ
        vepřové maso
          s Schweinefleisch 
          
            ˈʃvainəflaiʃ
        hovězí maso
          s Rindfleisch 
          
            ˈrɪntflaiʃ
        telecí maso
          s Kalbfleisch 
          
            ˈkalpflaiʃ
        skopové maso
          s Hammelfleisch, r Hammel 
          
            ˈhamlflaiʃˌ ˈhaml
        jehněčí maso
          s Lammfleisch 
          
            ˈlamflaiʃ
        králík
          s Kaninchen 
          
            kaˈniːnçən
        pečené maso, pečeně
          r Braten 
          
            ˈbraːtn
        obalovaný/smažený řízek
          s Wiener Schnitzel 
          
            ˈviːnɐ ˈʃnɪtsl
        přírodní řízek
          s Naturschnitzel 
          
            naˈtuːɐʃnɪtsl
        biftek
          s Beefsteak 
          
            ˈbiːfstεik
        dobře propečený
          gut durch 
          
            guːt dʊrç
        středně propečený
          medium 
          
            ˈmiːdɪəm
        málo propečený
          blutig 
          
            ˈbluːtɪç
        hovězí pečeně
          r Rinderbraten 
          
            ˈrɪndɐbraːtn
        žebírko
          s Rippchen 
          
            ˈrɪpçən
        kotleta s kostí
          s T-Bone-Steak 
          
            ˈtiːbɔunstεik
        uzené maso
          s Rauchfleisch 
          
            ˈrauxflaiʃ
        drůbež, drůbeží maso
          s Geflügel, s Geflügelfleisch 
          
            gəˈflyːglˌ gəˈflyːglflaiʃ
        pečené kuře
          s Brathähnchen 
          
            ˈbraːthεːnçən
        krocan
          r Truthahn 
          
            ˈtruːthaːn
        husa
          e Gans 
          
            gans
        kachna
          e Ente 
          
            ˈεntə
        zvěřina
          s Wildbret 
          
            ˈvɪltbrεt
        srnčí
          r Rehbraten 
          
            ˈreːbraːtn
        bažant
          r Fasan 
          
            faˈzaːn
        kanec
          s Wildschwein 
          
            ˈvɪltʃvain
        studený nářez
          kalter Aufschnitt 
          
            ˈkaltɐ ˈaufʃnit
        kýta
          e Keule 
          
            ˈkɔylə
        šunka
          r Schinken 
          
            ˈʃɪŋkn
        salám
          e Wurst 
          
            vʊrst
        trvanlivý/tvrdý salám
          e Dauerwurst, e Salami 
          
            ˈdauɐvʊrstˌ zaˈlaːmi
        měkký salám
          e Fleischwurst 
          
            ˈflaiʃvʊrst
        klobása
          e Bratwurst, s Würstchen 
          
            ˈbraːtvʊrstˌ ˈvʏrstçən
        grilovaná klobása
          e Rostbratwurst 
          
            ˈrɔstbraːtvʊrst
        vařená klobása
          e Bockwurst 
          
            ˈbɔkvʊrst
        kari klobása
          e Currywurst 
          
            ˈkarivʊrst
        bílá klobása
          e Weißwurst 
          
            ˈvaisvʊrst
        párek
          s Würstchen 
          
            ˈvʏrstçən
        huspenina
          e Sülze 
          
            ˈzʏltsə
        jelito
          e Blutwurst 
          
            ˈbluːtvʊrst
        sekaná
          s Hackfleisch 
          
            ˈhakflaiʃ
        karbanátky
          e Frikadellen 
          
            frɪkaˈdələn
        hamburger
          r Hamburger 
          
            ˈhæmbœːɐgɐ
        játra
          e Leber 
          
            ˈleːbɐ
        guláš
          s Gulasch 
          
            ˈgʊlaʃ
        svíčková
          r Lendenbraten 
          
            ˈlεndnbraːtn
        ajntopf
          r Eintopf 
          
            ˈaintɔpf
        plody moře
          e Meeresfrüchte 
          
            ˈmeːrəsfrʏçtə
        krevety
          e Krevetten 
          
            kreˈvεtn
        garnáti
          e Granate 
          
            graˈnaːtə
        langusta
          e Languste 
          
            laŋˈgʊstə
        humr
          r Hummer 
          
            ˈhʊmɐ
        chobotnice
          r Krake 
          
            ˈkraːkə
        krab
          e Krabbe 
          
            ˈkrabə
        mušle
          e Muschel 
          
            ˈmʊʃl
        ústřice
          e Austern 
          
            ˈaustɐn
        kalamáry
          e Calamares, e Tintenfischringe 
          
            kalaˈmaːrəsˌ ˈtɪntənfɪʃrɪŋə
        rybí maso
          r Fisch 
          
            fɪʃ
        pstruh
          e Forelle 
          
            foˈrεlə
        štika
          r Hecht 
          
            hεçt
        úhoř
          r Aal 
          
            aːl
        tuňák
          r Thunfisch 
          
            ˈtuːnfɪʃ
        losos
          r Lachs 
          
            laks
        treska
          r Kabeljau 
          
            ˈkaːbljau
        makrela
          e Makrele 
          
            maˈkreːlə
        mořský jazyk
          e Seezunge 
          
            ˈzeːtsʊŋə
        platýs
          e Flunder 
          
            ˈflʊndɐ
        sardinky (v oleji)
          e (Öl)Sardinen 
          
            (øːl)zarˈdiːnən
        sleď
          r Hering 
          
            ˈheːrɪŋ
        hlemýžď
          e Schnecke 
          
            ˈʃnεkə
        Bezmasá jídla
Fleischlose Gerichte
          těstoviny
          e Nudeln 
          
            ˈnuːdln
        špagety
          e Spaghetti 
          
            ʃpaˈgεti
        těstovinový salát
          r Nudelsalat 
          
            ˈnuːdlzalaːt
        rizoto
          r Risotto 
          
            rɪˈzoto
        dušená zelenina
          gedünstetes Gemüse 
          
            gəˈdʏnstətəs gəˈmyːzə
        zeleninový ajntopf
          r Gemüseeintopf 
          
            gəˈmyːzə|aintɔpf
        vaječná omeleta
          s Eieromelett 
          
            ˈaiɐɔmlεt
        míchaná vajíčka
          s Rührei 
          
            ˈryːɐ|ai
        vařená kukuřice
          gekochter Mais 
          
            gəˈkɔxtɐ mais
        špenát
          r Spinat 
          
            ʃpiˈnaːt
        topinka
          s Röstbrot 
          
            ˈrœstbroːt
        volské oko
          s Spiegelei 
          
            ˈʃpiːgl|ai
        Přílohy
Beilagen
          brambory
          e Kartoffeln 
          
            karˈtɔfln
        vařené brambory
          e Salzkartoffeln 
          
            ˈzaltskartɔfln
        pečené brambory
          e Röstkartoffeln 
          
            ˈrœstkartɔfln
        smažené hranolky
          e Pommes frites 
          
            ˈpɔm frit
        krokety
          e Kroketten 
          
            kroˈkεtn
        rýže
          r Reis 
          
            rais
        rýže natural
          r Naturreis 
          
            naˈtuːɐrais
        bramborový salát
          r Kartoffelsalat 
          
            karˈtɔflzalaːt
        bramborová kaše
          s Kartoffelpüree 
          
            karˈtɔflpʏreː
        těstoviny
          e Pasta 
          
            ˈpasta
        nudle
          e Nudeln 
          
            ˈnuːdln
        chléb, pečivo
          s Brot 
          
            broːt
        rohlík
          s Brötchen 
          
            ˈbrøːtçən
        houska
          s Brötchen 
          
            ˈbrøːtçən
        knedlík
          r Knödel 
          
            ˈknøːdl
        kyselé zelí
          s Sauerkraut 
          
            ˈzauɐkraut
        zelný salát
          r Krautsalat 
          
            ˈkrautzalaːt
        hlávkový salát
          r Kopfsalat 
          
            ˈkɔpfzalaːt
        obloha
          e Garnierung 
          
            garˈniːrʊŋ
        kečup
          r Ketchup 
          
            ˈkεtʃap
        hořčice
          r Senf 
          
            zεnf
        majonéza
          e Mayonnaise 
          
            majɔˈnεːzə
        tatarská omáčka
          e Sauce tartare 
          
            ˈzoːsə taːˈtaː
        sójová omáčka
          e Sojasoße 
          
            ˈzoːjazoːsə
        zálivka
          s Dressing 
          
            ˈdrεsɪŋ
        dochucovadlo
          s Würzmittel 
          
            ˈvʏrtsmɪtl
        koření
          s Gewürz 
          
            gəˈvʏrts
        kompot
          s Kompott 
          
            kɔmˈpɔt
        nakládaná zelenina
          e Pickles 
          
            ˈpɪkls
        Způsob přípravy
Art der Zubereitung
          angeröstet
          restovaný
          bestreut
          posypaný
          blutig
          krvavý, nepropečený
          eingelegt
          nakládaný
          entbeint
          vykostěný
          flambiert
          flambovaný
          frittiert
          fritovaný
          gebraten
          pečený
          gebräunt
          osmahnutý
          gedämpft
          vařený v páře
          gedünstet
          dušený
          gefüllt
          nadívaný, s nádivkou
          gegrillt
          grilovaný
          gekocht
          vařený
          geräuchert
          uzený
          gerieben
          strouhaný
          geröstet
          pečený, pražený
          geschlagen
          šlehaný
          geschmolzen
          rozpuštěný, roztavený
          geschmort
          orestovaný a dušený
          geschnitten
          nakrájený, plátkový
          gesüßt
          slazený
          getaucht, gedippt
          máčený
          getoastet
          opečený, opékaný
          gewürfelt
          nakrájený na kostičky
          gewürzt
          ochucený, kořeněný
          glasiert
          polévaný, s polevou
          gut durch
          dobře propečený
          halbroh
          málo propečený
          im Bierteig
          obalovaný v pivním těstíčku
          im Teig
          obalovaný v těstíčku
          in der Pfanne gebraten
          smažený
          in Salzlake
          ve slaném nálevu
          knusprig
          křupavý, do křupava
          mariniert
          marinovaný
          medium
          středně propečený
          mit Butter
          s máslem, namazaný máslem
          mit Geschmack
          s příchutí, ochucený
          ohne Gräten
          vykuchaný
          paniert
          obalovaný ve strouhance
          salzig
          slaný
          scharf
          ostrý, pálivý
          überbacken
          gratinovaný, zapékaný
          vom Rost
          (opékaný) na roštu