Typická národní jídla

Typická národní jídla

Национа́льная ку́хня
азу́ (из говя́дины)
kousky (hovězího) masa v omáčce z rajčat a nakládaných okurek
антреко́т
roštěná
ба́б(к)а (ро́мовая)
bábovka (rumová)
балы́к
uzený (sušený) hřbet z jesetera nebo lososovitých ryb
бара́нина
skopové (maso)
беко́н
anglická slanina
бефстро́ганов
hovězí Stroganoff (masové nudličky se smetanovou omáčkou)
бито́чки
smažené karbenátky nebo kuličky z mletého masa
бифште́кс
biftek
бланманже́
flameri (krupicové, rýžové ap.)
бли́нчики
tenké palačinky
блины́
bliny, lívance
борщ
boršč (hovězí vývar s červenou řepou a zeleninou)
ботви́нья
studená polévka s rybou, kvasem a zeleninou (špenát, šťovík, nať červené řepy)
бу́блик
preclík
бутербро́д
obložený chlebíček
варе́ники
vařené taštičky s tvarohovou nebo ovocnou náplní
варе́нье
marmeláda (řídká)
ватру́шка
koláč(ek)
вермише́ль
nudle (polévkové)
винегре́т
salát z červené řepy, kvašených okurek, kysaného zelí a brambor
говя́дина
hovězí (maso)
го́голь-мо́голь
koktejl (rozšlehaný žloutek, cukr, příp. rum)
голубцы́
zelné závitky s mletým masem
гребешки́
mušle
гре́нки
topinky, toasty, krutony
гу́рьевская ка́ша
krupičná kaše zapečená s ořechy a ovocem
дра́ники
bramborá(č)ky
жа́ркое
pečené maso s omáčkou
запека́нка
nákyp (tvarohový, rýžový ap.), zapečené brambory, těstoviny
зе́лень
zelené bylinky
зельц
tlačenka
зра́зы
závitky z mletého masa s nádivkou
икра́
kaviár
квас
kvas, osvěžující nápoj, kvašením lehce alkoholický
ква́шеная капу́ста
kysané zelí
кекс (мра́морный)
bábovka (mramorovaná)
ки́сель
rosol, želé (z ovoce, škrobu, vody, cukru)
клёцки
noky
колбаса́
salám, klobása
компо́т
ovocný nápoj (s kousky ovoce)
котле́та
karbanátek, mletý řízek
кулебя́ка
velký pečený piroh (různé náplně)
кули́ч
kulič (velikonoční sladká buchta)
лава́ш
lavaš (chlebová placka)
лапша́
nudle
ма́нная ка́ша
krupičná kaše
ма́нты
větší vařené taštičky plněné masem
медову́ха
medovina
окро́шка
letní studená polévka ze zeleniny a kvasu
ола́дьи
lívance
оливье́
bramborový salát
пельме́ни
pelmeně, vařené taštičky s mletým masem
пече́нье
čajové pečivo, sušenky, keksy
пиро́г
piroh, koláč
пирожки́
pirožky
пиро́жное
zákusek, moučník
плов
pilaf, rizoto
поджа́рка
maso ve vlastní šťávě
по́нчики
koblihy, vdolečky
похлёбка
hustá polévka (bramborová, zeleninová ap.)
простоква́ша
kyška, kysané mléko
пря́ник
perník
рагу́
ragú, kousky dušeného masa na zelenině
рассо́льник
masová polévka (solené okurky, zelenina)
расстега́й
piroh, taštička (např.s rybí, houbovou nádivkou)
самса́
druh pirožku
селёдка
slaneček, naložený sleď
селёдка под шу́бой
vrstvený salát (sekaný slaneček, vař. brambory, vajíčka, mrkev, červená řepa, majonéza)
сельдь
sleď
сёмга
druh lososa
ску́мбрия
makrela
сли́вки
smetana
смета́на
zakysaná smetana
соля́нка
masová polévka (solené okurky, olivy)
сту́день
huspenina, sulc (s masem, zeleninou)
сы́рники
smažené tvarohové placičky
те́фтели
kuličky z mletého masa
уха́
rybí polévka
фрикаде́льки
knedlíčky (v polévce)
холоде́ц
huspenina, sulc
цыплёнок табака́
kuře pečené na pánvi
чебуре́к
druh pirožku
черносли́в
sušené švestky
шаверма́/шаурма́
obdoba gyrosu
шашлы́к
šašlik, masový špíz na grilu
шни́цель
řízek (často z mletého masa)
шпро́ты
šproty
щи
šči, zelná polévka