Typická národní jídla
Национа́льная ку́хня
      
      азу́ (из говя́дины)
          kousky (hovězího) masa v omáčce z rajčat a nakládaných okurek
          антреко́т
          roštěná
          ба́б(к)а (ро́мовая)
          bábovka (rumová)
          балы́к
          uzený (sušený) hřbet z jesetera nebo lososovitých ryb
          бара́нина
          skopové (maso)
          беко́н
          anglická slanina
          бефстро́ганов
          hovězí Stroganoff (masové nudličky se smetanovou omáčkou)
          бито́чки
          smažené karbenátky nebo kuličky z mletého masa
          бифште́кс
          biftek
          бланманже́
          flameri (krupicové, rýžové ap.)
          бли́нчики
          tenké palačinky
          блины́
          bliny, lívance
          борщ
          boršč (hovězí vývar s červenou řepou a zeleninou)
          ботви́нья
          studená polévka s rybou, kvasem a zeleninou (špenát, šťovík, nať červené řepy)
          бу́блик
          preclík
          бутербро́д
          obložený chlebíček
          варе́ники
          vařené taštičky s tvarohovou nebo ovocnou náplní
          варе́нье
          marmeláda (řídká)
          ватру́шка
          koláč(ek)
          вермише́ль
          nudle (polévkové)
          винегре́т
          salát z červené řepy, kvašených okurek, kysaného zelí a brambor
          говя́дина
          hovězí (maso)
          го́голь-мо́голь
          koktejl (rozšlehaný žloutek, cukr, příp. rum)
          голубцы́
          zelné závitky s mletým masem
          гребешки́
          mušle
          гре́нки
          topinky, toasty, krutony
          гу́рьевская ка́ша
          krupičná kaše zapečená s ořechy a ovocem
          дра́ники
          bramborá(č)ky
          жа́ркое
          pečené maso s omáčkou
          запека́нка
          nákyp (tvarohový, rýžový ap.), zapečené brambory, těstoviny
          зе́лень
          zelené bylinky
          зельц
          tlačenka
          зра́зы
          závitky z mletého masa s nádivkou
          икра́
          kaviár
          квас
          kvas, osvěžující nápoj, kvašením lehce alkoholický
          ква́шеная капу́ста
          kysané zelí
          кекс (мра́морный)
          bábovka (mramorovaná)
          ки́сель
          rosol, želé (z ovoce, škrobu, vody, cukru)
          клёцки
          noky
          колбаса́
          salám, klobása
          компо́т
          ovocný nápoj (s kousky ovoce)
          котле́та
          karbanátek, mletý řízek
          кулебя́ка
          velký pečený piroh (různé náplně)
          кули́ч
          kulič (velikonoční sladká buchta)
          лава́ш
          lavaš (chlebová placka)
          лапша́
          nudle
          ма́нная ка́ша
          krupičná kaše
          ма́нты
          větší vařené taštičky plněné masem
          медову́ха
          medovina
          окро́шка
          letní studená polévka ze zeleniny a kvasu
          ола́дьи
          lívance
          оливье́
          bramborový salát
          пельме́ни
          pelmeně, vařené taštičky s mletým masem
          пече́нье
          čajové pečivo, sušenky, keksy
          пиро́г
          piroh, koláč
          пирожки́
          pirožky
          пиро́жное
          zákusek, moučník
          плов
          pilaf, rizoto
          поджа́рка
          maso ve vlastní šťávě
          по́нчики
          koblihy, vdolečky
          похлёбка
          hustá polévka (bramborová, zeleninová ap.)
          простоква́ша
          kyška, kysané mléko
          пря́ник
          perník
          рагу́
          ragú, kousky dušeného masa na zelenině
          рассо́льник
          masová polévka (solené okurky, zelenina)
          расстега́й
          piroh, taštička (např.s rybí, houbovou nádivkou)
          самса́
          druh pirožku
          селёдка
          slaneček, naložený sleď
          селёдка под шу́бой
          vrstvený salát (sekaný slaneček, vař. brambory, vajíčka, mrkev, červená řepa, majonéza)
          сельдь
          sleď
          сёмга
          druh lososa
          ску́мбрия
          makrela
          сли́вки
          smetana
          смета́на
          zakysaná smetana
          соля́нка
          masová polévka (solené okurky, olivy)
          сту́день
          huspenina, sulc (s masem, zeleninou)
          сы́рники
          smažené tvarohové placičky
          те́фтели
          kuličky z mletého masa
          уха́
          rybí polévka
          фрикаде́льки
          knedlíčky (v polévce)
          холоде́ц
          huspenina, sulc
          цыплёнок табака́
          kuře pečené na pánvi
          чебуре́к
          druh pirožku
          черносли́в
          sušené švestky
          шаверма́/шаурма́
          obdoba gyrosu
          шашлы́к
          šašlik, masový špíz na grilu
          шни́цель
          řízek (často z mletého masa)
          шпро́ты
          šproty
          щи
          šči, zelná polévka