Hlavní jídla

Hlavní jídla

Hovedretter

Masité pokrmy

Kjøttretter
maso
kjøtt n
ˈçøtː
červené/bílé maso
rødt/hvitt kjøtt
ˈrøːt/ˈvitː ˈçøtː
vepřové maso
svinekjøtt n
ˈsviːneçøtː
hovězí maso
oksekjøtt n
ˈukseçøtː
telecí maso
kalvekjøtt n
ˈkɑlveçøtː
skopové maso
fårekjøtt n
ˈfoːreçøtː
jehněčí maso
lammekjøtt n
ˈlɑmːeçøtː
králík
kanin m
kɑˈniːn
pečené maso, pečeně
stek m
ˈsteːk
obalovaný/smažený řízek
wienerschnitzel m
ˈviːnəʂnitsəl
přírodní řízek
stek m
ˈsteːk
biftek
biff m
ˈbif
dobře propečený
godt stekt
ˈgot ˈsteːkt
středně propečený
medium
ˈmeːdiʉm
málo propečený
rå, blodig
ˈroːˌ ˈbluːdi
hovězí pečeně
roastbiff m
ˈrostbifː
žebírko
ribbe m
ˈribːe
kotleta s kostí
T-bone stek
ˈtiːboun ˈsteːk
uzené maso
røkt kjøtt
ˈrøːkt ˈçøtː
drůbež, drůbeží maso
fjærfe m, høns
ˈfjæːrfeːˌ ˈhøns
pečené kuře
stekt kylling
ˈsteːkt ˈçʏlːiŋ
krocan
kalkun m
kɑlˈkʉːn
husa
gås m
ˈgoːs
kachna
and m
ˈɑn
zvěřina
vilt n
ˈvilt
srnčí
rådyrkjøtt n
ˈroːdʏːrçøtː
bažant
fasan m
fɑˈsɑːn
kanec
villsvin m
ˈvilːsviːn
studený nářez
kjøttpålegg n
ˈçøtːpoːleg
kýta
lår n
ˈloːr
šunka
skinke m
ˈʃiŋke
salám
pølse m
ˈpølse
trvanlivý/tvrdý salám
saltpølse m, salami m
ˈsɑltpølseˌ sɑˈlɑːmi
měkký salám
pølse m
ˈpølse
klobása
kjøttpølse m
ˈçøtːpølse
grilovaná klobása
grillpølse m
ˈgrilːpølse
vařená klobása
kokt pølse
ˈkukt ˈpølse
kari klobása
currypølse m
ˈkɑripølse
bílá klobása
hvit pølse
ˈviːt ˈpølse
párek
wienerpølse m
ˈviːnerpølse
huspenina
sylte m
ˈsʏlte
jelito
blodpølse m
ˈbluːpølse
sekaná
kjøttdeig m
ˈçøtːdæi
karbanátky
karbonader
kɑrbuˈnɑːdər
játra
lever m
ˈleːvər
guláš
gulasj m
gʉˈlɑːʃ
svíčková
filetkam m, mørbrad m
fiˈleːkɑmˌ møːrˈbrɑːd
ajntopf
gryterett m
ˈgrʏːteretː
plody moře
sjømat m
ˈʃøːmɑːt
krevety
reker
ˈreːkər
garnáti
reker
ˈreːkər
langusta
hummer
ˈhumːər
humr
hummer
ˈhumːər
chobotnice
blekksprut
ˈblekːsprʉːt
ústřice
østers
ˈøstəʂ
kalamáry
blekkspruter
ˈblekːsprʉːtər
rybí maso
fisk m
ˈfisk
pstruh
ørret m
ˈørːet
štika
gjedde m
ˈjedːe
úhoř
ål m
ˈoːl
tuňák
tunfisk m
ˈtʉːnfisk
losos
laks m
ˈlɑks
treska
torsk m
ˈtoʂk
makrela
makrell m
mɑˈkrel
mořský jazyk
tunge m, flyndre m
ˈtuŋeˌ ˈflʏndre
platýs
kveite m, hellefisk m, flyndre m
ˈkvæiteˌ ˈhelːefiskˌ ˈflʏndre
sardinky (v oleji)
sardiner (i olje)
sɑˈɖiːnər (ˈiː ˈolje)
sleď
sild m
ˈsil
hlemýžď
snegl m
ˈsnæil

Bezmasá jídla

Vegetarretter
těstoviny
pasta m
ˈpɑstɑ
špagety
spagetti m
spɑˈgetːi
těstovinový salát
pastasalat m
ˈpɑstɑsɑlɑːt
rizoto
risotto m
riˈsotːo
dušená zelenina
kokte grønnsaker
ˈkukte ˈgrønːsɑːkər
vaječná omeleta
omelett m
omeˈletː
míchaná vajíčka
eggerøre m
ˈegːerøːre
vařená kukuřice
kokte maiskolber
ˈkukte ˈmɑiskolbər
špenát
spinat m
spiˈnɑːt
topinka
ristet brød
ˈristet ˈbrøː
volské oko
speilegg n
ˈspæileg

Přílohy

Bilag
brambory
poteter
puˈteːtər
vařené brambory
kokt potet
ˈkukt puˈteːt
pečené brambory
bakt potet
ˈbɑkt puˈteːt
smažené hranolky
pommes frites
ˈpom ˈfrit
krokety
kroketter
ˈkroketːər
rýže
ris m
ˈriːs
rýže natural
natural ris
nɑtʉˈrɑːl ˈriːs
bramborový salát
potetsalat m
puˈteːtsɑlɑːt
bramborová kaše
potetstappe m
puˈteːtstɑpːe
těstoviny
pasta m
ˈpɑstɑ
nudle
nudler
ˈnʉdlər
chléb, pečivo
brød n
ˈbrøː
rohlík
bagett m
bɑˈgetː
houska
bolle m
ˈbolːe
kyselé zelí
surkål m
ˈsʉːrkoːl
zelný salát
råsalat m
ˈroːsɑlɑːt
hlávkový salát
salat m
sɑˈlɑːt
obloha
garnityr m
gɑɳiˈtʏːr
kečup
ketsjup m
ˈketʃʉp
hořčice
sennep m
ˈsenːep
majonéza
majones m
mɑjuˈneːs
sójová omáčka
soyasaus m
ˈsoʏɑsæʉs
zálivka
dressing m
ˈdresːiŋ
dochucovadlo
smakstilsetning m
ˈsmɑːkstilsetniŋ
koření
krydder
ˈkrʏdːər
kompot
kompott m
komˈpotː
nakládaná zelenina
syltede grønnsaker
ˈsʏltede ˈgrønːsɑːkər

Způsob přípravy

Tilberedningsmåte
bakt
pečený
blodig, rå
krvavý, nepropečený
brunt
osmahnutý
dampkokt
vařený v páře
dyppet
máčený
filetert
vykostěný
flambert
flambovaný
frityrstekt
fritovaný, smažený
fylt med
nadívaný, s nádivkou
glasert
polévaný, s polevou
godt stekt
dobře propečený
gratinert
gratinovaný, zapékaný
grillet
grilovaný
grillet på rist
(opékaný) na roštu
i lake
ve slaném nálevu
innbakt
obalovaný v těstíčku
kokt
vařený
krydret
ochucený, kořeněný
lettstekt
málo propečený
marinert
marinovaný
med smør
s máslem, namazaný máslem
medium
středně propečený
panert
obalovaný ve strouhance
raspet
strouhaný
rense
vykuchaný
ristet
pečený, pražený, opečený, opékaný
røkt
uzený
salt
slaný
sautert
restovaný
skivet
nakrájený, plátkový
skåret i terninger
nakrájený na kostičky
smaksatt
s příchutí, ochucený
smeltet
rozpuštěný, roztavený
småkokt
dušený
sprø
křupavý, do křupava
sterk
ostrý, pálivý
strødd med
posypaný
syltet
nakládaný
søtet
slazený
vispet
šlehaný