Hlavní jídla
Hovedretter
      
      Masité pokrmy
Kjøttretter
          maso
          kjøtt n  
          
            ˈçøtː
        červené/bílé maso
          rødt/hvitt kjøtt 
          
            ˈrøːt/ˈvitː ˈçøtː
        vepřové maso
          svinekjøtt n  
          
            ˈsviːneçøtː
        hovězí maso
          oksekjøtt n  
          
            ˈukseçøtː
        telecí maso
          kalvekjøtt n  
          
            ˈkɑlveçøtː
        skopové maso
          fårekjøtt n  
          
            ˈfoːreçøtː
        jehněčí maso
          lammekjøtt n  
          
            ˈlɑmːeçøtː
        králík
          kanin m  
          
            kɑˈniːn
        pečené maso, pečeně
          stek m  
          
            ˈsteːk
        obalovaný/smažený řízek
          wienerschnitzel m  
          
            ˈviːnəʂnitsəl
        přírodní řízek
          stek m  
          
            ˈsteːk
        biftek
          biff m  
          
            ˈbif
        dobře propečený
          godt stekt 
          
            ˈgot ˈsteːkt
        středně propečený
          medium 
          
            ˈmeːdiʉm
        málo propečený
          rå, blodig 
          
            ˈroːˌ ˈbluːdi
        hovězí pečeně
          roastbiff m  
          
            ˈrostbifː
        žebírko
          ribbe m  
          
            ˈribːe
        kotleta s kostí
          T-bone stek 
          
            ˈtiːboun ˈsteːk
        uzené maso
          røkt kjøtt 
          
            ˈrøːkt ˈçøtː
        drůbež, drůbeží maso
          fjærfe m , høns 
          
            ˈfjæːrfeːˌ ˈhøns
        pečené kuře
          stekt kylling 
          
            ˈsteːkt ˈçʏlːiŋ
        krocan
          kalkun m  
          
            kɑlˈkʉːn
        husa
          gås m  
          
            ˈgoːs
        kachna
          and m  
          
            ˈɑn
        zvěřina
          vilt n  
          
            ˈvilt
        srnčí
          rådyrkjøtt n  
          
            ˈroːdʏːrçøtː
        bažant
          fasan m  
          
            fɑˈsɑːn
        kanec
          villsvin m  
          
            ˈvilːsviːn
        studený nářez
          kjøttpålegg n  
          
            ˈçøtːpoːleg
        kýta
          lår n  
          
            ˈloːr
        šunka
          skinke m  
          
            ˈʃiŋke
        salám
          pølse m  
          
            ˈpølse
        trvanlivý/tvrdý salám
          saltpølse m , salami m  
          
            ˈsɑltpølseˌ sɑˈlɑːmi
        měkký salám
          pølse m  
          
            ˈpølse
        klobása
          kjøttpølse m  
          
            ˈçøtːpølse
        grilovaná klobása
          grillpølse m  
          
            ˈgrilːpølse
        vařená klobása
          kokt pølse 
          
            ˈkukt ˈpølse
        kari klobása
          currypølse m  
          
            ˈkɑripølse
        bílá klobása
          hvit pølse 
          
            ˈviːt ˈpølse
        párek
          wienerpølse m  
          
            ˈviːnerpølse
        huspenina
          sylte m  
          
            ˈsʏlte
        jelito
          blodpølse m  
          
            ˈbluːpølse
        sekaná
          kjøttdeig m  
          
            ˈçøtːdæi
        karbanátky
          karbonader 
          
            kɑrbuˈnɑːdər
        játra
          lever m  
          
            ˈleːvər
        guláš
          gulasj m  
          
            gʉˈlɑːʃ
        svíčková
          filetkam m , mørbrad m  
          
            fiˈleːkɑmˌ møːrˈbrɑːd
        ajntopf
          gryterett m  
          
            ˈgrʏːteretː
        plody moře
          sjømat m  
          
            ˈʃøːmɑːt
        krevety
          reker 
          
            ˈreːkər
        garnáti
          reker 
          
            ˈreːkər
        langusta
          hummer 
          
            ˈhumːər
        humr
          hummer 
          
            ˈhumːər
        chobotnice
          blekksprut 
          
            ˈblekːsprʉːt
        ústřice
          østers 
          
            ˈøstəʂ
        kalamáry
          blekkspruter 
          
            ˈblekːsprʉːtər
        rybí maso
          fisk m  
          
            ˈfisk
        pstruh
          ørret m  
          
            ˈørːet
        štika
          gjedde m  
          
            ˈjedːe
        úhoř
          ål m  
          
            ˈoːl
        tuňák
          tunfisk m  
          
            ˈtʉːnfisk
        losos
          laks m  
          
            ˈlɑks
        treska
          torsk m  
          
            ˈtoʂk
        makrela
          makrell m  
          
            mɑˈkrel
        mořský jazyk
          tunge m , flyndre m  
          
            ˈtuŋeˌ ˈflʏndre
        platýs
          kveite m , hellefisk m , flyndre m  
          
            ˈkvæiteˌ ˈhelːefiskˌ ˈflʏndre
        sardinky (v oleji)
          sardiner (i olje) 
          
            sɑˈɖiːnər (ˈiː ˈolje)
        sleď
          sild m  
          
            ˈsil
        hlemýžď
          snegl m  
          
            ˈsnæil
        Bezmasá jídla
Vegetarretter
          těstoviny
          pasta m  
          
            ˈpɑstɑ
        špagety
          spagetti m  
          
            spɑˈgetːi
        těstovinový salát
          pastasalat m  
          
            ˈpɑstɑsɑlɑːt
        rizoto
          risotto m  
          
            riˈsotːo
        dušená zelenina
          kokte grønnsaker 
          
            ˈkukte ˈgrønːsɑːkər
        vaječná omeleta
          omelett m  
          
            omeˈletː
        míchaná vajíčka
          eggerøre m  
          
            ˈegːerøːre
        vařená kukuřice
          kokte maiskolber 
          
            ˈkukte ˈmɑiskolbər
        špenát
          spinat m  
          
            spiˈnɑːt
        topinka
          ristet brød 
          
            ˈristet ˈbrøː
        volské oko
          speilegg n  
          
            ˈspæileg
        Přílohy
Bilag
          brambory
          poteter 
          
            puˈteːtər
        vařené brambory
          kokt potet 
          
            ˈkukt puˈteːt
        pečené brambory
          bakt potet 
          
            ˈbɑkt puˈteːt
        smažené hranolky
          pommes frites 
          
            ˈpom ˈfrit
        krokety
          kroketter 
          
            ˈkroketːər
        rýže
          ris m  
          
            ˈriːs
        rýže natural
          natural ris 
          
            nɑtʉˈrɑːl ˈriːs
        bramborový salát
          potetsalat m  
          
            puˈteːtsɑlɑːt
        bramborová kaše
          potetstappe m  
          
            puˈteːtstɑpːe
        těstoviny
          pasta m  
          
            ˈpɑstɑ
        nudle
          nudler 
          
            ˈnʉdlər
        chléb, pečivo
          brød n  
          
            ˈbrøː
        rohlík
          bagett m  
          
            bɑˈgetː
        houska
          bolle m  
          
            ˈbolːe
        kyselé zelí
          surkål m  
          
            ˈsʉːrkoːl
        zelný salát
          råsalat m  
          
            ˈroːsɑlɑːt
        hlávkový salát
          salat m  
          
            sɑˈlɑːt
        obloha
          garnityr m  
          
            gɑɳiˈtʏːr
        kečup
          ketsjup m  
          
            ˈketʃʉp
        hořčice
          sennep m  
          
            ˈsenːep
        majonéza
          majones m  
          
            mɑjuˈneːs
        sójová omáčka
          soyasaus m  
          
            ˈsoʏɑsæʉs
        zálivka
          dressing m  
          
            ˈdresːiŋ
        dochucovadlo
          smakstilsetning m  
          
            ˈsmɑːkstilsetniŋ
        koření
          krydder 
          
            ˈkrʏdːər
        kompot
          kompott m  
          
            komˈpotː
        nakládaná zelenina
          syltede grønnsaker 
          
            ˈsʏltede ˈgrønːsɑːkər
        Způsob přípravy
Tilberedningsmåte
          bakt
          pečený
          blodig, rå
          krvavý, nepropečený
          brunt
          osmahnutý
          dampkokt
          vařený v páře
          dyppet
          máčený
          filetert
          vykostěný
          flambert
          flambovaný
          frityrstekt
          fritovaný, smažený
          fylt med
          nadívaný, s nádivkou
          glasert
          polévaný, s polevou
          godt stekt
          dobře propečený
          gratinert
          gratinovaný, zapékaný
          grillet
          grilovaný
          grillet på rist
          (opékaný) na roštu
          i lake
          ve slaném nálevu
          innbakt
          obalovaný v těstíčku
          kokt
          vařený
          krydret
          ochucený, kořeněný
          lettstekt
          málo propečený
          marinert
          marinovaný
          med smør
          s máslem, namazaný máslem
          medium
          středně propečený
          panert
          obalovaný ve strouhance
          raspet
          strouhaný
          rense
          vykuchaný
          ristet
          pečený, pražený, opečený, opékaný
          røkt
          uzený
          salt
          slaný
          sautert
          restovaný
          skivet
          nakrájený, plátkový
          skåret i terninger
          nakrájený na kostičky
          smaksatt
          s příchutí, ochucený
          smeltet
          rozpuštěný, roztavený
          småkokt
          dušený
          sprø
          křupavý, do křupava
          sterk
          ostrý, pálivý
          strødd med
          posypaný
          syltet
          nakládaný
          søtet
          slazený
          vispet
          šlehaný