Typická národní jídla

Typická národní jídla

Typiske nasjonalretter
arme riddere
plátky bílého chleba obalené ve směsi vejce, mléka, cukru a skořice a osmažené
bacalao
klippfisk připravená v kotlíku v rajčatovo-paprikové omáčce s brambory
bløtkake
dort sestávající z piškotových vrstev oddělených krémem, vršek bývá pokrytý šlehačkou či marcipánem a zdobený jahodami
boknafisk
solená či nesolená ryba suchá na povrchu, vevnitř však měkká
brunost
velmi oblíbený nasládlý sýr hnědé barvy z kozího (případně kravského) mléka
fattigmann
světlé sladké křupavé pečivo, které se frituje nebo rychle smaží
fårikål
kusy ovčího nebo jehněčího masa vařené spolu s hrubými kusy hlávkového zelí, podávají se obvykle na podzim s brambory
gravlaks
syrový losos marinovaný ve směsi soli, cukru a kopru, podává se buď jako předkrm s chlebem, nebo jako hlavní chod s brambory a omáčkou z hořčice a kopru
hakkasteik
ovčí, telecí a vepřové maso (občas dokonce divočina) pomleté dohromady s ječnými kroupami, podává se s bramborem
klippfisk
sušená, silně solená ryba
komper, komler
vařené koule z nastrouhaných brambor a žitné či ovesné mouky podávané s ovčím masem nebo klobásou a kysaným mlékem
lapskaus
na kostičky pokrájené maso, zelenina a brambory uvařené dohromady v hustou kotlíkovou směs
lefse
měkká placka z bramborové mouky, mléka a smetany, obvykle namazaná máslem s cukrem a skořicí
lutefisk
tørrfisk nebo klippfisk naložená do louhu a pak důkladně očištěná ve vodní lázni, výsledkem je delikatesa nažloutlé barvy a rosolovité konsistence
pinnekjøtt
sušená a nasolená (popřípadě ještě uzená) ovčí žebra připravená na speciáním roštu na páře, podávájí se se zelím, bramborami nebo kedlubnovou kaší
prinsefisk
pařené kotlety z tresky zalité bílou smetanovou omáčkou s krevetami nebo račími ocásky
rakfisk
ryba fermentovaná po několik měsíců (obvykle od podzimu do Vánoc) bez přístupu vzduchu
smalahove
solená nebo uzená celá ovčí či jehněčí hlava, podává se rozseknutá vejpůl s kysaným mlékem nebo pivem
smultring
koblih prstenového tvaru, fritovaný nebo smažený, s kardamomovou příchutí, podává se teplý a omaštěný
sodd
polévka s masovými knedlíčky, ovčím a hovězím masem, brambory a mrkví
tilslørte bondepiker
dezert z vrstev jablečné marmelády, sladké strouhanky a šlehačky
tørrfisk
nesolená, větrem a sluncem sušená ryba, nejčastěji treska