Hlavní jídla
Pratos principais
      
      Masité pokrmy
Carnes
          maso
          carne 
          
            kˈarnə
        červené/bílé maso
          carne vermelha/branca 
          
            kˈarnə vərmˈɐʎɐ/brˈɑ̃kɐ
        vepřové maso
          carne de porco 
          
            kˈarnə də pˈorku
        hovězí maso
          carne de vaca 
          
            kˈarnə də vˈakɐ
        telecí maso
          carne de vitela 
          
            kˈarnə də vitˈεlɐ
        skopové maso
          carne de carneiro 
          
            kˈarnə də kɐrnˈɐjru
        jehněčí maso
          carne de cordeiro 
          
            kˈarnə də kɔrdˈɐjru
        králík
          coelho 
          
            kuˈeʎu
        pečené maso, pečeně
          assado 
          
            ɐsˈadu
        obalovaný/smažený řízek
          escalope 
          
            əʃkɐlˈɔpə
        přírodní řízek
          filé 
          
            filˈε
        biftek
          bife 
          
            bˈifə
        dobře propečený
          bem passado 
          
            bɑ̃ pɐsˈadu
        středně propečený
          médio 
          
            mˈεdju
        málo propečený
          mal passado 
          
            mˈal pɐsˈadu
        hovězí pečeně
          rosbife 
          
            ʀuʒbˈifə
        žebírko
          costeleta 
          
            kuʃtəlˈetɐ
        kotleta s kostí
          costeleta de novilho 
          
            kuʃtəlˈetɐ də nuvˈiʎu
        uzené maso
          carne defumada 
          
            kˈarnə dəfumˈadɐ
        drůbež, drůbeží maso
          aves 
          
            ˈavəʃ
        pečené kuře
          frango assado 
          
            frˈɑ̃gu ɐsˈadu
        krocan
          peru 
          
            pərˈu
        husa
          ganso 
          
            gˈɑ̃su
        kachna
          pato 
          
            pˈatu
        zvěřina
          carne de caça 
          
            kˈarnə də kˈasɐ
        srnčí
          carne de veado 
          
            kˈarnə də vəˈadu
        bažant
          faisão 
          
            fɐjzˈɑ̃
        kanec
          javali 
          
            ʒɐvɐlˈi
        kančí maso
          carne de javali 
          
            kˈarnə də ʒɐvɐlˈi
        studený nářez
          carnes frias 
          
            kˈarnəʃ frˈiɐʃ
        kýta
          pernil 
          
            pərnˈil
        šunka
          fiambre 
          
            fiˈambrə
        salám
          salame 
          
            sɐlˈamə
        trvanlivý/tvrdý salám
          salame 
          
            sɐlˈamə
        měkký salám
          mortadela 
          
            mɔrtɐdˈεlɐ
        klobása
          chouriço 
          
            ʃorˈisu
        grilovaná klobása
          chouriço assado 
          
            ʃorˈisu ɐsˈadu
        vařená klobása
          chouriço cozido 
          
            ʃorˈisu kuzˈidu
        bílá klobása
          chouriço branco 
          
            ʃorˈisu brˈɑ̃ku
        párek
          salsicha 
          
            sɐlsˈiʃɐ
        huspenina
          geleia 
          
            ʒəlˈɐjɐ
        jelito
          morcela 
          
            mɔrsˈεlɐ
        sekaná
          pão de carne 
          
            pˈɑ̃ də kˈarnə
        karbanátky
          bolinhas de carne 
          
            bɔlˈiɲɐʃ də kˈarnə
        játra
          fígado 
          
            fˈigɐdu
        guláš
          guisado de carne 
          
            gizˈadu də kˈarnə
        svíčková
          lombo 
          
            lˈɔ̃bu
        plody moře
          frutos do mar, mariscos 
          
            frˈutuʃ du mˈarˌ mɐrˈiʃkuʃ
        krevety
          camarões 
          
            kɐmɐrˈɔ̃ʃ
        garnáti
          camarões 
          
            kɐmɐrˈɔ̃ʃ
        langusta
          lagosta 
          
            lɐgˈoʃtɐ
        chobotnice
          polvo 
          
            pˈolvu
        krab
          caranguejo 
          
            kɐrɑ̃gˈɐʒu
        mušle
          concha 
          
            kˈɔ̃ʃɐ
        ústřice
          ostras 
          
            ˈoʃtrɐʃ
        kalamáry
          calamares 
          
            kɐlɐmˈarəʃ
        rybí maso
          peixe 
          
            pˈɐjʃə
        pstruh
          truta 
          
            trˈutɐ
        štika
          lúcio 
          
            lˈusju
        úhoř
          enguia 
          
            ε̃gˈiɐ
        tuňák
          atum 
          
            ɐtˈum
        losos
          salmão 
          
            sɐlmˈɑ̃
        treska
          bacalhau 
          
            bɐkɐʎˈau
        makrela
          cavala 
          
            kɐvˈalɐ
        mořský jazyk
          linguado 
          
            lĩgwˈadu
        platýs
          solha 
          
            sˈoʎɐ
        sardinky (v oleji)
          sardinhas (em azeite) 
          
            sɐrdˈiɲɐʃ (ɑ̃ ɐzˈɐjtə)
        sleď
          arenque 
          
            ɐrˈε̃kə
        hlemýžď
          caracol 
          
            kɐrɐkˈɔl
        Bezmasá jídla
Comidas vegetarianas
          těstoviny
          massa alimentícia 
          
            mˈasɐ ɐlimε̃tˈisja
        špagety
          espaguete, talharim 
          
            əʃpɐgˈεtəˌ tɐʎɐrˈĩ
        těstovinový salát
          salada de massa 
          
            sɐlˈadɐ də mˈasɐ
        rizoto
          risotto 
          
            ʀizˈuttu
        dušená zelenina
          legumes estufados 
          
            ləgˈuməʃ əʃtufˈaduʃ
        vaječná omeleta
          omelete 
          
            uməlˈεtə
        míchaná vajíčka
          ovos mexidos 
          
            ˈovuʃ məʃˈiduʃ
        vařená kukuřice
          milho cozido 
          
            mˈiʎu kuzˈidu
        špenát
          espinafre(s) 
          
            əʃpinˈafrə(s)
        topinka
          torrada 
          
            tɔʀˈadɐ
        volské oko
          ovo estrelado 
          
            ˈovu əʃtrəlˈadu
        Přílohy
Acompanhamentos
          brambory
          batatas 
          
            bɐtˈatɐʃ
        vařené brambory
          batatas cozidas 
          
            bɐtˈatɐʃ kuzˈidɐʃ
        pečené brambory
          batatas assadas 
          
            bɐtˈatɐʃ ɐsˈadɐʃ
        smažené hranolky
          batatas fritas 
          
            bɐtˈatɐʃ frˈitɐʃ
        krokety
          croquetes 
          
            krukˈεtəʃ
        rýže
          arroz 
          
            ɐʀˈoʃ
        rýže natural
          arroz integral 
          
            ɐʀˈoʃ ĩtəgrˈal
        bramborový salát
          salada de batatas 
          
            sɐlˈadɐ də bɐtˈatɐʃ
        bramborová kaše
          puré de batata 
          
            purˈε də bɐtˈatɐ
        těstoviny
          massa alimentícia 
          
            mˈasɐ ɐlimε̃tˈisja
        nudle
          talharim 
          
            tɐʎɐrˈĩ
        chléb, pečivo
          pão 
          
            pˈɑ̃
        houska
          pãozinho 
          
            pˈɑ̃ziɲu
        knedlík
          bolo de massa 
          
            bˈolu də mˈasɐ
        kyselé zelí
          chucrute 
          
            ʃukrˈutə
        zelný salát
          salada de couve 
          
            sɐlˈadɐ də kˈovə
        hlávkový salát
          alface 
          
            ɐlfˈasə
        obloha
          guarnição 
          
            gwarnisˈɑ̃
        kečup
          ketchup 
          
            kətʃup
        hořčice
          mostarda 
          
            muʃtˈardɐ
        majonéza
          maionese 
          
            mɐjunˈεzə
        tatarská omáčka
          molho tártaro 
          
            mˈɔʎu tˈartɐru
        sójová omáčka
          molho de soja 
          
            mˈɔʎu də sˈɔʒɐ
        zálivka
          tempero 
          
            tε̃pˈeru
        dochucovadlo
          condimento 
          
            kɔ̃dimˈε̃tu
        koření
          especiarias 
          
            əʃpəsjarˈiɐʃ
        kompot
          compota 
          
            kɔ̃pˈɔtɐ
        nakládaná zelenina
          legumes conservados 
          
            ləgˈuməʃ kɔ̃sərvˈaduʃ
        Způsob přípravy
Modo de preparação
          adoçado
          slazený
          assado
          pečený, opečený, opékaný
          banhado
          máčený
          batido
          šlehaný
          bem passado
          dobře propečený
          coberto com pão ralado
          obalovaný ve strouhance
          com manteiga
          s máslem, namazaný máslem
          com sabor
          s příchutí, ochucený
          condimentado
          kořeněný
          conservado em vinagre
          nakládaný
          cortado em cubos
          nakrájený na kostičky
          cozido
          vařený
          cozido no vapor
          vařený v páře
          crocante
          křupavý, do křupava
          defumado
          uzený
          derretido
          rozpuštěný, roztavený
          desossado
          vykostěný
          em polme de cerveja
          obalovaný v pivním těstíčku
          em salmoura
          ve slaném nálevu
          empanado
          obalovaný v těstíčku
          estripado
          vykuchaný
          estufado
          dušený
          flambeado
          flambovaný
          frito
          fritovaný, smažený
          gratinado
          gratinovaný, zapékaný
          grelhado
          grilovaný
          ligeiramente passado
          málo propečený
          mal passado
          krvavý, nepropečený
          marinado
          marinovaný
          médio
          středně propečený
          picado
          nakrájený, plátkový
          picante
          ostrý, pálivý
          polvilhado
          posypaný
          ralado
          strouhaný
          recheado
          nadívaný, s nádivkou
          salgado
          slaný
          salteado
          restovaný
          temperado
          ochucený
          tostado
          osmahnutý
          tostado, torrado
          pečený, pražený
          vidrado
          polévaný, s polevou