Typická národní jídla
Pratos típicos nacionais
      
      Jídla v Portugalsku
Pratos em Portugal
          açorda
          česneková polévka s chlebem a vejci
          ameijoa
          mušle
          arroz de marisco
          rýže s mořskými plody
          arroz de pato
          kachna s rýží
          atum
          tuňák
          azeitonas
          olivy
          bacalhau
          treska
          bife a portuguesa
          steak se smaženým vejcem, přelitý omáčkou, s hranolkami
          bitoque
          plátek vepřového masa, volské oko
          bolinha de carne
          karbanátek
          bolinho de batata
          bramborové knedlíky
          bolo rei
          královský koláč (bábovka z kynutého těsta s rozinkami)
          café
          malé espresso bez mléka
          café cheio
          malé espresso (plné kávy až po okraj)
          café longo
          espresso s větším množstvím vody
          café pingado
          malé espresso s kapkou mléka
          caldeirada
          polévka z několika druhů ryb
          caldo verde
          hustá zeleninová polévka z kapusty a brambor, klobása
          canja de galinha
          kuřecí polévka
          cavalas recheadas
          plněné makrely
          chouriço
          klobása
          cordonizes
          křepelky
          costeletas de porco grelhadas
          grilované vepřové kotlety
          descafeinado
          káva bez kofeinu
          empada de galinha
          listový košíček s kuřecím masem
          espada
          úhořovitá hlubinná ryba
          espetada de vaca
          hovězí maso pomazané česnekovou marinádou, napíchnuté na vavřínový klacek
          estufada de carneiro
          jehněčí ragú
          febras de porco grelhadas
          dušená vepřová ledvina
          feijoada
          hustá kaše z černých fazolí, dušené hovězí a vepřové maso, slanina, klobásky
          filé de dourado
          filé z dorády
          filetes de pescada
          rybí filé
          francesinha
          pečený sandwich plněný salámem v omáčce
          frango churasco
          grilované kuře
          galão
          horké mléko smíchané s černou kávou
          galinha a Portuguesa
          slepice po portugalsku (do zlatova upečená, kousky kuřete, brambory, rýže, kari omáčka)
          gaspacho
          rajčatová polévka s paprikou a okurkou
          linguado grelhado
          grilovaný platýs
          lulas fritas
          smažené chobotničky
          mariscada
          pečená mořská směs, krevety, mušle, s cibulí, česnekem a rýží
          mariscos
          mořské plody
          massa de pão cozida
          houskové knedlíky
          massas
          těstoviny
          meia de leite
          espresso (ve větším šálku s mlékem)
          mil folhas
          dva plátky lístkového těsta s bílkovým krémem
          paelha valenciana
          rizoto s kousky masa a plody moře, zeleninou a šafránem
          pasta de atum
          tuňáková pasta
          peixe grelhado
          grilovaná ryba
          peru a moda antiga
          nadívaná krůta
          presunto
          sušená šunka
          salada mista
          zeleninový salát
          salmão
          losos
          sardinhas
          sardinky
          sopa alentejana
          chlebová polévka
          sopa de pedra
          zeleninová polévka, slanina, vepřové ucho
          tarte de natas
          smetanový dort
          tripas
          dršťky
          vitela no espeto
          pečené telecí ledvinky, olivový olej
          Jídla v Brazílii
Pratos no Brasil
          acarajé
          osolený vdoleček s fazolemi, vatapá, sušený garnát
          angú
          placka z kukuřičné mouky, vody a soli
          barreado
          míchané maso, vařené 24 hodin s kořením v hliněném hrnci, servírované na banánovém listu
          batida
          koktejl z cachaçy, cukru a ovocných šťáv
          beijinho
          kulička (kokosový ořech, pralinka)
          bife
          biftek
          bobó de camarão com arroz de coco
          ragú z tygřích krevet, podávané s kokosovou rýží
          bolo de banana
          banánový koláč
          bolo de cenoura
          mrkvový koláč
          bolo de fuba
          koláč kukuřičné mouky
          bolo de maracuja
          koláč plodu mučenky
          bolo de queijo
          tvarohový koláč
          brigadeiro
          čokoládové kuličky s posypkou
          cachaça
          brazilský třtinový rum
          caipirinha
          koktejl z brazilského třtinového rumu
          cajuzinho
          arašíd a kešu pralinky
          camarão recheado
          pečené krevety
          carangueijada
          krab vařený v celku a následně usušený
          carne do sol
          solené grilované maso s fazolemi, rýží a zeleninou
          caruru
          dušená směs z krevet (garnátů), okry, zeleniny, palmového oleje a bazalky
          casquinha de siri
          ragú z kraba gratinované v ulitě hřebenatky
          chimarão
          maté (hořký čaj)
          churrasco
          grilované maso napíchnuté na rožni (jehle)
          doce de leite
          sirup z pomalu ohřívaného mléka a cukru, podobný karamelu
          farofa
          pražená manioková mouka
          feijoada
          dušené hovězí a vepřové maso s černými fazolemi, slaninou a klobáskami, vařenou zeleninou, manioková mouka, rýže
          maniçoba
          vývar z listů manioku a směsi mas, s vnitřnostmi, vepřovými nožičkami, klobáskami
          manjar
          kokosový ořech, karamel, sušené švestky
          moqueca
          dušený pokrm z mořských plodů, ryb, rajčat, koriandru, chilli, česneku, cibule
          paçoca
          1. sušené hovězí, manioková moučka, červená cibule, 2. moučník s mletými arašídy
          paelha valenciana
          rizoto s kousky masa a plody moře, zeleninou a šafránem
          palmitos
          palmová srdíčka, většinou podávané se salátem
          pamonha
          kukuřičná kaše zabalená v kukuřičném listu, někdy s kokosovým mlékem
          pão de mel
          koláč medu, pokrytý roztopenou čokoládou
          pão de queijo
          sýrové banketky
          papo de anjo
          dezert ze šlehaných žloutků, pečený a vařený v cukrovém sirupu
          pato no tucupi
          kachna v zelené bylinné omáčce
          pé de moleque
          sladkost z arašídů a palmového cukru
          peixada
          ryba vařená se zeleninou a vejci
          pirarucu ao forno
          pečená amazonská ryba, podává se s citronem
          pudim de leite
          brazilský flan
          quindim
          zákusek ze žloutků, kokosu a cukru
          rajadinho
          hnědé fazole
          rapadura
          sušená třtinová šťáva
          sagu
          pudink s čerstvou hroznovou šťávou a vanilkovým krémem
          sarapatel
          játra, rajčata, paprika, cibule
          tacacá
          polévka z krevet (garnátů) v maniokovém vývaru, s bylinkami, česnekem a chilli
          torta de banana
          brazilský banánový dort
          vatapá
          dušený pokrm z krevet (garnátů), chleba a ryb, v kokosovém mléku, podávané s rýží.
          Virado à Paulista
          kombinace mnoha jídel na jednom talíři (v São Paulu)