Hlavní jídla

Hlavní jídla

Pratos principais

Masité pokrmy

Carnes
maso
carne
kˈarnə
červené/bílé maso
carne vermelha/branca
kˈarnə vərmˈɐʎɐ/brˈɑ̃kɐ
vepřové maso
carne de porco
kˈarnə də pˈorku
hovězí maso
carne de vaca
kˈarnə də vˈakɐ
telecí maso
carne de vitela
kˈarnə də vitˈεlɐ
skopové maso
carne de carneiro
kˈarnə də kɐrnˈɐjru
jehněčí maso
carne de cordeiro
kˈarnə də kɔrdˈɐjru
králík
coelho
kuˈeʎu
pečené maso, pečeně
assado
ɐsˈadu
obalovaný/smažený řízek
escalope
əʃkɐlˈɔpə
přírodní řízek
filé
filˈε
biftek
bife
bˈifə
dobře propečený
bem passado
bɑ̃ pɐsˈadu
středně propečený
médio
mˈεdju
málo propečený
mal passado
mˈal pɐsˈadu
hovězí pečeně
rosbife
ʀuʒbˈifə
žebírko
costeleta
kuʃtəlˈetɐ
kotleta s kostí
costeleta de novilho
kuʃtəlˈetɐ də nuvˈiʎu
uzené maso
carne defumada
kˈarnə dəfumˈadɐ
drůbež, drůbeží maso
aves
ˈavəʃ
pečené kuře
frango assado
frˈɑ̃gu ɐsˈadu
krocan
peru
pərˈu
husa
ganso
gˈɑ̃su
kachna
pato
pˈatu
zvěřina
carne de caça
kˈarnə də kˈasɐ
srnčí
carne de veado
kˈarnə də vəˈadu
bažant
faisão
fɐjzˈɑ̃
kanec
javali
ʒɐvɐlˈi
kančí maso
carne de javali
kˈarnə də ʒɐvɐlˈi
studený nářez
carnes frias
kˈarnəʃ frˈiɐʃ
kýta
pernil
pərnˈil
šunka
fiambre
fiˈambrə
salám
salame
sɐlˈamə
trvanlivý/tvrdý salám
salame
sɐlˈamə
měkký salám
mortadela
mɔrtɐdˈεlɐ
klobása
chouriço
ʃorˈisu
grilovaná klobása
chouriço assado
ʃorˈisu ɐsˈadu
vařená klobása
chouriço cozido
ʃorˈisu kuzˈidu
bílá klobása
chouriço branco
ʃorˈisu brˈɑ̃ku
párek
salsicha
sɐlsˈiʃɐ
huspenina
geleia
ʒəlˈɐjɐ
jelito
morcela
mɔrsˈεlɐ
sekaná
pão de carne
pˈɑ̃ də kˈarnə
karbanátky
bolinhas de carne
bɔlˈiɲɐʃ də kˈarnə
játra
fígado
fˈigɐdu
guláš
guisado de carne
gizˈadu də kˈarnə
svíčková
lombo
lˈɔ̃bu
plody moře
frutos do mar, mariscos
frˈutuʃ du mˈarˌ mɐrˈiʃkuʃ
krevety
camarões
kɐmɐrˈɔ̃ʃ
garnáti
camarões
kɐmɐrˈɔ̃ʃ
langusta
lagosta
lɐgˈoʃtɐ
chobotnice
polvo
pˈolvu
krab
caranguejo
kɐrɑ̃gˈɐʒu
mušle
concha
kˈɔ̃ʃɐ
ústřice
ostras
ˈoʃtrɐʃ
kalamáry
calamares
kɐlɐmˈarəʃ
rybí maso
peixe
pˈɐjʃə
pstruh
truta
trˈutɐ
štika
lúcio
lˈusju
úhoř
enguia
ε̃gˈiɐ
tuňák
atum
ɐtˈum
losos
salmão
sɐlmˈɑ̃
treska
bacalhau
bɐkɐʎˈau
makrela
cavala
kɐvˈalɐ
mořský jazyk
linguado
lĩgwˈadu
platýs
solha
sˈoʎɐ
sardinky (v oleji)
sardinhas (em azeite)
sɐrdˈiɲɐʃ (ɑ̃ ɐzˈɐjtə)
sleď
arenque
ɐrˈε̃kə
hlemýžď
caracol
kɐrɐkˈɔl

Bezmasá jídla

Comidas vegetarianas
těstoviny
massa alimentícia
mˈasɐ ɐlimε̃tˈisja
špagety
espaguete, talharim
əʃpɐgˈεtəˌ tɐʎɐrˈĩ
těstovinový salát
salada de massa
sɐlˈadɐ də mˈasɐ
rizoto
risotto
ʀizˈuttu
dušená zelenina
legumes estufados
ləgˈuməʃ əʃtufˈaduʃ
vaječná omeleta
omelete
uməlˈεtə
míchaná vajíčka
ovos mexidos
ˈovuʃ məʃˈiduʃ
vařená kukuřice
milho cozido
mˈiʎu kuzˈidu
špenát
espinafre(s)
əʃpinˈafrə(s)
topinka
torrada
tɔʀˈadɐ
volské oko
ovo estrelado
ˈovu əʃtrəlˈadu

Přílohy

Acompanhamentos
brambory
batatas
bɐtˈatɐʃ
vařené brambory
batatas cozidas
bɐtˈatɐʃ kuzˈidɐʃ
pečené brambory
batatas assadas
bɐtˈatɐʃ ɐsˈadɐʃ
smažené hranolky
batatas fritas
bɐtˈatɐʃ frˈitɐʃ
krokety
croquetes
krukˈεtəʃ
rýže
arroz
ɐʀˈoʃ
rýže natural
arroz integral
ɐʀˈoʃ ĩtəgrˈal
bramborový salát
salada de batatas
sɐlˈadɐ də bɐtˈatɐʃ
bramborová kaše
puré de batata
purˈε də bɐtˈatɐ
těstoviny
massa alimentícia
mˈasɐ ɐlimε̃tˈisja
nudle
talharim
tɐʎɐrˈĩ
chléb, pečivo
pão
pˈɑ̃
houska
pãozinho
pˈɑ̃ziɲu
knedlík
bolo de massa
bˈolu də mˈasɐ
kyselé zelí
chucrute
ʃukrˈutə
zelný salát
salada de couve
sɐlˈadɐ də kˈovə
hlávkový salát
alface
ɐlfˈasə
obloha
guarnição
gwarnisˈɑ̃
kečup
ketchup
kətʃup
hořčice
mostarda
muʃtˈardɐ
majonéza
maionese
mɐjunˈεzə
tatarská omáčka
molho tártaro
mˈɔʎu tˈartɐru
sójová omáčka
molho de soja
mˈɔʎu də sˈɔʒɐ
zálivka
tempero
tε̃pˈeru
dochucovadlo
condimento
kɔ̃dimˈε̃tu
koření
especiarias
əʃpəsjarˈiɐʃ
kompot
compota
kɔ̃pˈɔtɐ
nakládaná zelenina
legumes conservados
ləgˈuməʃ kɔ̃sərvˈaduʃ

Způsob přípravy

Modo de preparação
adoçado
slazený
assado
pečený, opečený, opékaný
banhado
máčený
batido
šlehaný
bem passado
dobře propečený
coberto com pão ralado
obalovaný ve strouhance
com manteiga
s máslem, namazaný máslem
com sabor
s příchutí, ochucený
condimentado
kořeněný
conservado em vinagre
nakládaný
cortado em cubos
nakrájený na kostičky
cozido
vařený
cozido no vapor
vařený v páře
crocante
křupavý, do křupava
defumado
uzený
derretido
rozpuštěný, roztavený
desossado
vykostěný
em polme de cerveja
obalovaný v pivním těstíčku
em salmoura
ve slaném nálevu
empanado
obalovaný v těstíčku
estripado
vykuchaný
estufado
dušený
flambeado
flambovaný
frito
fritovaný, smažený
gratinado
gratinovaný, zapékaný
grelhado
grilovaný
ligeiramente passado
málo propečený
mal passado
krvavý, nepropečený
marinado
marinovaný
médio
středně propečený
picado
nakrájený, plátkový
picante
ostrý, pálivý
polvilhado
posypaný
ralado
strouhaný
recheado
nadívaný, s nádivkou
salgado
slaný
salteado
restovaný
temperado
ochucený
tostado
osmahnutý
tostado, torrado
pečený, pražený
vidrado
polévaný, s polevou