Maso
Meat
      
    bílé/červené maso
          white/red meat 
          waɪt/rεd miːt
        libové/tučné maso
          lean/fatty meat 
          liːn/ˈfætɪ miːt
        vepřové
          pork 
          pɔːk
        hovězí
          beef 
          biːf
        telecí
          veal 
          viːl
        skopové
          mutton 
          ˈmʌtn
        jehněčí
          lamb 
          læm
        koňské maso
          horsemeat, horseflesh 
          ˈhɔːsˌmiːtˌ ˈhɔːsˌflεʃ
        králičí (maso)
          rabbit (meat) 
          ˈræbɪt (miːt)
        drůbeží, drůbež
          poultry, fowl 
          ˈpəʊltrɪˌ faʊl
        kuře, kuřecí maso
          chicken (meat) 
          ˈtʃɪkɪn (miːt)
        kachna
          duck 
          dʌk
        husa
          goose 
          guːs
        krůta
          turkey 
          ˈtɜːkɪ
        zvěřina
          game 
          geɪm
        zvěřina (z vysoké zvěře)
          venison 
          ˈvεnɪsn
        kančí
          (wild) boar 
          (waɪld) bɔː
        srnčí
          deer (meat) 
          dɪə (miːt)
        zaječí (maso)
          hare (meat) 
          hεə (miːt)
        bažant
          pheasant 
          ˈfεznt
        Masné výrobky
Meat Products
          čerstvé/chlazené/mražené maso
          fresh/chilled/frozen meat 
          frεʃ/tʃɪld/ˈfrəʊzn miːt
        vyzrálé maso
          aged meat 
          ˈeɪdʒd miːt
        vykostěné maso
          boneless/(de)boned meat 
          bəʊnlɪs/(də)bəʊnd miːt
        kýta
          leg, ham, rump 
          lεgˌ hæmˌ rʌmp
        zadní hovězí
          beef rump 
          biːf rʌmp
        koleno
          knuckle 
          ˈnʌkl
        vepřové koleno
          pork knuckle, ham hock 
          pɔːk ˈnʌklˌ hæm hɒk
        kližka
          shank 
          ʃæŋk
        vepřový/hovězí bok
          flank of pork/beef 
          flæŋk əv pɔːk/biːf
        hřbet
          back, saddle 
          bækˌ ˈsædl
        plec(ko), ramínko
          shoulder 
          ˈʃəʊldə
        (pravá) svíčková
          tenderloin 
          ˈtεndəˌlɔɪn
        (vepřová) panenka
          pork tenderloin 
          pɔːk ˈtεndəˌlɔɪn
        falešná svíčková, pérko
          mock tender roast 
          mɒk ˈtεndə rəʊst
        roštěná
          short loin 
          ʃɔːt lɔɪn
        (nízký) roštěnec
          striploin, sirloin 
          ˈstrɪpˌlɔɪnˌ ˈsɜːˌlɔɪn
        vysoký roštěnec
          entrecôte, rib eye 
          ɑ̃trəkotˌ rɪb aɪ
        krkovička, krkovice
          neck, collar 
          nεkˌ ˈkɒlə
        žebírka
          ribs 
          rɪbz
        vepřová žebírka
          spareribs 
          ˈspεəˌrɪbz
        stehno, stehýnko (drůbeží)
          leg, thigh 
          lεgˌ θaɪ
        (kuřecí) paličky
          (chicken) drumsticks 
          (ˈtʃɪkɪn) ˈdrʌmˌstɪks
        prso, prsní řízek
          breast 
          brεst
        křídlo
          wing 
          wɪŋ
        filé, filet (plátek)
          fillet 
          ˈfɪlɪt
        kotleta
          cutlet, chop 
          ˈkʌtlɪtˌ tʃɒp
        vepřová/telecí kotleta
          pork/veal chop 
          pɔːk/viːl tʃɒp
        (hovězí) líčka
          (beef) cheeks 
          (biːf) tʃiːks
        kůže
          skin 
          skɪn
        oháňka
          tail 
          teɪl
        přírodní řízek
          cutlet, fillet 
          ˈkʌtlɪtˌ ˈfɪlɪt
        mleté maso
          minced meat 
          ˈmɪnst miːt
        masová roláda, masový závitek
          (meat) roulade, meat roll 
          (miːt) ruːˈlɑːdˌ miːt rəʊl
        rosol, aspik
          jelly, aspic 
          ˈdʒεlɪˌ ˈæspɪk
        Uzeniny
Smoked Meats
          uzené (maso)
          smoked meat 
          sməʊkt miːt
        salám (trvanlivý)
          salami 
          səˈlɑːmɪ
        (měkký) salám
          bologna (sausage) 
          bəˈləʊnjə (ˈsɒsɪdʒ)
        šunka
          ham 
          hæm
        (za)uzená šunka
          smoked ham, gammon 
          sməʊkt hæmˌ ˈgæmən
        slanina
          bacon 
          ˈbeɪkən
        špek
          lard 
          lɑːd
        párek
          frankfurter, (AmE)  wiener 
          ˈfræŋkˌfɜːtəˌ ˈwiːnə
        klobása
          sausage 
          ˈsɒsɪdʒ
        buřt
          sausage, (BrE slang.)  banger 
          ˈsɒsɪdʒˌ ˈbæŋə
        paštika
          paste, pâté 
          peɪstˌ ˈpæteɪ
        játrová paštika, játrovka
          liver pâté, liver sausage 
          ˈlɪvə ˈpæteɪˌ ˈlɪvə ˈsɒsɪdʒ
        čajovka, roztíratelný salám
          meat spread 
          miːt sprεd
        masová konzerva
          canned meat 
          kænd miːt
        lančmít
          luncheon meat 
          ˈlʌntʃən miːt
        Vnitřnosti
Offal
          drůbky (drůbeží ap.)
          giblets 
          ˈdʒɪblɪts
        srdce
          heart 
          hɑːt
        mozeček
          brains 
          breɪnz
        (vepřový) jazyk
          (pork) tongue 
          (pɔːk) tʌŋ
        játra
          liver 
          ˈlɪvə
        ledvinky
          kidneys 
          ˈkɪdnɪz
        žaludek
          stomach 
          ˈstʌmək
        dršťky
          tripe 
          traɪp
        plíčky
          lights 
          laɪts
        brzlík
          neck/throat sweetbread 
          nεk/θrəʊt ˈswiːtˌbrεd
        morek
          marrow 
          ˈmærəʊ
        Příprava masa
Meat preparation
          porazit dobytek
          slaughter the cattle 
          ˈslɔːtə ðə ˈkætl
        vykuchat, vyvrhnout
          disembowel 
          ˌdɪsɪmˈbaʊəl
        vykostit
          bone, debone 
          bəʊnˌ diːˈbəʊn
        nechat maso vyzrát
          age the meat 
          eɪdʒ ðə miːt
        naporcovat maso
          carve (up) the meat 
          kɑːv (ʌp) ðə miːt
        nakrájet maso na plátky
          slice (up) the meat 
          slaɪs (ʌp) ðə miːt
        nakrájet maso na kostičky
          cut the meat into cubes 
          kʌt ðə miːt ˈɪntə kjuːbz
        pomlít maso
          mince (the) meat 
          mɪns (ðə) miːt
        marinovat/naložit maso
          marinate the meat 
          ˈmærɪˌneɪt ðə miːt
        naložit maso (do soli)
          cure the meat 
          kjʊə ðə miːt
        syrový
          raw 
          rɔː
        pečený
          roast 
          rəʊst
        propečený
          well done 
          wεl dʌn
        vařený
          boiled 
          bɔɪld
        dušený
          stewed 
          stjuːd
        uzený
          smoked 
          sməʊkt
        smažený
          fried, deep-fried 
          fraɪdˌ diːpfraɪd
        grilovaný
          grilled, (AmE)  broiled 
          grɪldˌ brɔɪld
        konzervovaný
          preserved 
          prɪˈzɜːvd
        nasolený, nakládaný v soli
          cured 
          kjʊəd
        marinovaný, naložený (v marinádě)
          marinated 
          ˈmærɪˌneɪtɪd
        v (slaném) nálevu/láku
          in brine, brined 
          ɪn braɪnˌ braɪnd