Maso
Meat
bílé/červené maso
white/red meat
waɪt/rεd miːt
libové/tučné maso
lean/fatty meat
liːn/ˈfætɪ miːt
vepřové
pork
pɔːk
hovězí
beef
biːf
telecí
veal
viːl
skopové
mutton
ˈmʌtn
jehněčí
lamb
læm
koňské maso
horsemeat, horseflesh
ˈhɔːsˌmiːtˌ ˈhɔːsˌflεʃ
králičí (maso)
rabbit (meat)
ˈræbɪt (miːt)
drůbeží, drůbež
poultry, fowl
ˈpəʊltrɪˌ faʊl
kuře, kuřecí maso
chicken (meat)
ˈtʃɪkɪn (miːt)
kachna
duck
dʌk
husa
goose
guːs
krůta
turkey
ˈtɜːkɪ
zvěřina
game
geɪm
zvěřina (z vysoké zvěře)
venison
ˈvεnɪsn
kančí
(wild) boar
(waɪld) bɔː
srnčí
deer (meat)
dɪə (miːt)
zaječí (maso)
hare (meat)
hεə (miːt)
bažant
pheasant
ˈfεznt
Masné výrobky
Meat Products
čerstvé/chlazené/mražené maso
fresh/chilled/frozen meat
frεʃ/tʃɪld/ˈfrəʊzn miːt
vyzrálé maso
aged meat
ˈeɪdʒd miːt
vykostěné maso
boneless/(de)boned meat
bəʊnlɪs/(də)bəʊnd miːt
kýta
leg, ham, rump
lεgˌ hæmˌ rʌmp
zadní hovězí
beef rump
biːf rʌmp
koleno
knuckle
ˈnʌkl
vepřové koleno
pork knuckle, ham hock
pɔːk ˈnʌklˌ hæm hɒk
kližka
shank
ʃæŋk
vepřový/hovězí bok
flank of pork/beef
flæŋk əv pɔːk/biːf
hřbet
back, saddle
bækˌ ˈsædl
plec(ko), ramínko
shoulder
ˈʃəʊldə
(pravá) svíčková
tenderloin
ˈtεndəˌlɔɪn
(vepřová) panenka
pork tenderloin
pɔːk ˈtεndəˌlɔɪn
falešná svíčková, pérko
mock tender roast
mɒk ˈtεndə rəʊst
roštěná
short loin
ʃɔːt lɔɪn
(nízký) roštěnec
striploin, sirloin
ˈstrɪpˌlɔɪnˌ ˈsɜːˌlɔɪn
vysoký roštěnec
entrecôte, rib eye
ɑ̃trəkotˌ rɪb aɪ
krkovička, krkovice
neck, collar
nεkˌ ˈkɒlə
žebírka
ribs
rɪbz
vepřová žebírka
spareribs
ˈspεəˌrɪbz
stehno, stehýnko (drůbeží)
leg, thigh
lεgˌ θaɪ
(kuřecí) paličky
(chicken) drumsticks
(ˈtʃɪkɪn) ˈdrʌmˌstɪks
prso, prsní řízek
breast
brεst
křídlo
wing
wɪŋ
filé, filet (plátek)
fillet
ˈfɪlɪt
kotleta
cutlet, chop
ˈkʌtlɪtˌ tʃɒp
vepřová/telecí kotleta
pork/veal chop
pɔːk/viːl tʃɒp
(hovězí) líčka
(beef) cheeks
(biːf) tʃiːks
kůže
skin
skɪn
oháňka
tail
teɪl
přírodní řízek
cutlet, fillet
ˈkʌtlɪtˌ ˈfɪlɪt
mleté maso
minced meat
ˈmɪnst miːt
masová roláda, masový závitek
(meat) roulade, meat roll
(miːt) ruːˈlɑːdˌ miːt rəʊl
rosol, aspik
jelly, aspic
ˈdʒεlɪˌ ˈæspɪk
Uzeniny
Smoked Meats
uzené (maso)
smoked meat
sməʊkt miːt
salám (trvanlivý)
salami
səˈlɑːmɪ
(měkký) salám
bologna (sausage)
bəˈləʊnjə (ˈsɒsɪdʒ)
šunka
ham
hæm
(za)uzená šunka
smoked ham, gammon
sməʊkt hæmˌ ˈgæmən
slanina
bacon
ˈbeɪkən
špek
lard
lɑːd
párek
frankfurter, (AmE) wiener
ˈfræŋkˌfɜːtəˌ ˈwiːnə
klobása
sausage
ˈsɒsɪdʒ
buřt
sausage, (BrE slang.) banger
ˈsɒsɪdʒˌ ˈbæŋə
paštika
paste, pâté
peɪstˌ ˈpæteɪ
játrová paštika, játrovka
liver pâté, liver sausage
ˈlɪvə ˈpæteɪˌ ˈlɪvə ˈsɒsɪdʒ
čajovka, roztíratelný salám
meat spread
miːt sprεd
masová konzerva
canned meat
kænd miːt
lančmít
luncheon meat
ˈlʌntʃən miːt
Vnitřnosti
Offal
drůbky (drůbeží ap.)
giblets
ˈdʒɪblɪts
srdce
heart
hɑːt
mozeček
brains
breɪnz
(vepřový) jazyk
(pork) tongue
(pɔːk) tʌŋ
játra
liver
ˈlɪvə
ledvinky
kidneys
ˈkɪdnɪz
žaludek
stomach
ˈstʌmək
dršťky
tripe
traɪp
plíčky
lights
laɪts
brzlík
neck/throat sweetbread
nεk/θrəʊt ˈswiːtˌbrεd
morek
marrow
ˈmærəʊ
Příprava masa
Meat preparation
porazit dobytek
slaughter the cattle
ˈslɔːtə ðə ˈkætl
vykuchat, vyvrhnout
disembowel
ˌdɪsɪmˈbaʊəl
vykostit
bone, debone
bəʊnˌ diːˈbəʊn
nechat maso vyzrát
age the meat
eɪdʒ ðə miːt
naporcovat maso
carve (up) the meat
kɑːv (ʌp) ðə miːt
nakrájet maso na plátky
slice (up) the meat
slaɪs (ʌp) ðə miːt
nakrájet maso na kostičky
cut the meat into cubes
kʌt ðə miːt ˈɪntə kjuːbz
pomlít maso
mince (the) meat
mɪns (ðə) miːt
marinovat/naložit maso
marinate the meat
ˈmærɪˌneɪt ðə miːt
naložit maso (do soli)
cure the meat
kjʊə ðə miːt
syrový
raw
rɔː
pečený
roast
rəʊst
propečený
well done
wεl dʌn
vařený
boiled
bɔɪld
dušený
stewed
stjuːd
uzený
smoked
sməʊkt
smažený
fried, deep-fried
fraɪdˌ diːpfraɪd
grilovaný
grilled, (AmE) broiled
grɪldˌ brɔɪld
konzervovaný
preserved
prɪˈzɜːvd
nasolený, nakládaný v soli
cured
kjʊəd
marinovaný, naložený (v marinádě)
marinated
ˈmærɪˌneɪtɪd
v (slaném) nálevu/láku
in brine, brined
ɪn braɪnˌ braɪnd