Příprava jídla
Food Preparation
      
    udělat (jídlo)
          make 
          meɪk
        připravit, upravit (pokrm)
          prepare 
          prɪˈpεə
        omýt, umýt
          wash 
          wɒʃ
        oloupat
          peel 
          piːl
        nakrájet, krájet
          cut 
          kʌt
        nakrájet co  na kostičky/plátky
          dice/slice sth  
          daɪs/slaɪs
        rozříznout co  (na půlky)
          cut sth  (in half) 
          kʌt (ɪn hɑːf)
        posekat, nasekat
          chop (up) 
          tʃɒp (ʌp)
        nasekat co  nadrobno
          chop sth  finely 
          tʃɒp ˈfaɪnlɪ
        nastrouhat, strouhat
          grate 
          greɪt
        pomlít, rozemlít
          grind 
          graɪnd
        pomlít kávu
          grind the coffee 
          graɪnd ðə ˈkɒfɪ
        pomlít maso
          mince the meat 
          mɪns ðə miːt
        rozmačkat, rozdrtit
          crush 
          krʌʃ
        rozmačkat/šťouchat brambory
          mash the potatoes 
          mæʃ ðə pəˈteɪtəʊz
        zamíchat (polévku ap.)
          stir 
          stɜː
        promíchat, promísit (směs ap.)
          mix 
          mɪks
        smíchat (cukr s moukou)
          mix (sugar and flour) 
          mɪks (ˈʃʊgə ænd ˈflaʊə)
        ušlehat
          whip, whisk 
          wɪpˌ wɪsk
        zapracovat co do čeho  (směsi ap.)
          work sth  into sth  
          wɜːk ˈɪntə
        nalít
          pour 
          pɔː
        plnit co čím 
          fill sth with sth  
          fɪl
        utřít česnek
          crush the garlic 
          krʌʃ ðə ˈgɑːlɪk
        očistit zeleninu
          clean the vegetables 
          kliːn ðə ˈvεdʒtəblz
        oloupat (brambory)
          peel (potatoes) 
          piːl (pəˈteɪtəʊz)
        stáhnout kůži (z kuřete ap.)
          strip the skin 
          strɪp ðə skɪn
        vykostit kuře
          bone the chicken 
          bəʊn ðə ˈtʃɪkɪn
        nechat marinovat
          leave to marinate 
          liːv tə ˈmærɪˌneɪt
        zmrazit/rozmrazit maso
          freeze/defrost meat 
          friːz/diːˈfrɒst miːt
        zavařovat ovoce/maso
          preserve fruit/meat 
          prɪˈzɜːv fruːt/miːt
        nakládat houby/okurky
          pickle mushrooms/gherkins 
          ˈpɪkl ˈmʌʃruːmz/ˈgɜːkɪnz
        uvařit komu  něco k jídlu
          cook something to eat for sb  
          kʊk ˈsʌmθɪŋ tə iːt
        vařit co  podle receptu
          cook sth  according to the recipe 
          kʊk əˈkɔːdɪŋ tə ðə ˈrεsɪpɪ
        recept
          recipe 
          ˈrεsɪpɪ
        kuchařka (kniha)
          cookbook 
          ˈkʊkˌbʊk
        přísady, suroviny (k vaření)
          ingredients 
          ɪnˈgriːdɪənts
        porce
          portion, serving 
          ˈpɔːʃənˌ ˈsɜːvɪŋ
        dávka, várka
          batch 
          bætʃ
        odměrka (kuchyňská)
          measuring jug 
          ˈmεʒərɪŋ dʒʌg
        šálek, hrnek
          cup, mug 
          kʌpˌ mʌg
        polévková lžíce
          tablespoon 
          ˈteɪblˌspuːn
        (čajová) lžička
          (tea) spoon 
          (tiː) spuːn
        špetka
          pinch 
          pɪntʃ
        kapka
          drop 
          drɒp
        osolit
          salt sth , add salt to sth  
          sɔːltˌ æd sɔːlt
        opepřit
          pepper 
          ˈpεpə
        okořenit
          spice, season 
          spaɪsˌ ˈsiːzn
        ochutit
          season, flavour 
          ˈsiːznˌ ˈfleɪvə
        přidat trochu octa/nálevu
          add some vinegar/pickle 
          æd sʌm ˈvɪnɪgə/ˈpɪkl
        přidat pár lžiček/kapek oleje
          add a few spoons/drops of oil 
          æd ə fjuː spuːnz/drɒps əv ɔɪl
        posypat co  sýrem/cukrem
          sprinkle sth  with cheese/sugar 
          ˈsprɪŋkl wɪθ tʃiːz/ˈʃʊgə
        obložit, dozdobit čím  (oblohou)
          garnish with sth  
          ˈgɑːnɪʃ
        Kdo udělá večeři?
          Who's gonna make dinner? 
          huːz ˈgɒnə meɪk ˈdɪnə?
        Neumím vůbec vařit.
          I can't cook at all. 
          aɪ kɑːnt kʊk æt ɔːl
        Ona výborně vaří.
          She's a great cook. 
          ʃiːz ə greɪt kʊk
        Krátce zamíchejte.
          Stir briefly. 
          stɜː ˈbriːflɪ
        Přidejte špetku soli.
          Add a pinch of salt. 
          æd ə pɪntʃ əv sɔːlt
        Přilejte kapku octa.
          Add a drop of vinegar. 
          æd ə drɒp əv ˈvɪnɪgə
        Dosolte podle chuti.
          Add salt to taste. 
          æd sɔːlt tə teɪst
        Přesolil jsem to.
          I've put too much salt in it. 
          aɪv pʊt tuː mʌtʃ sɔːlt ɪn ɪt
        Vaření
Cooking
          vařit (tepelně upravovat)
          cook 
          kʊk
        uvařit (ve vodě, brambory ap.)
          boil 
          bɔɪl
        podusit
          stew 
          stjuː
        péct (na tuku, maso ap.)
          roast 
          rəʊst
        (o)pražit
          roast 
          rəʊst
        zapražit
          add the roux 
          æd ðə ruː
        ohřát, ohřívat co 
          (re)heat sth  
          (riː)hiːt
        překypět
          boil over, bubble over 
          bɔɪl ˈəʊvəˌ ˈbʌbl ˈəʊvə
        vařit v páře
          steam 
          stiːm
        vařit co  na mírném ohni
          simmer sth  over low heat 
          ˈsɪmə ˈəʊvə ləʊ hiːt
        nechat co  dvě hodiny povařit
          let sth  simmer for two hours 
          lεt ˈsɪmə fə tuː aʊəz
        ohřát/zředit polévku
          heat/thin the soup 
          hiːt/θɪn ðə suːp
        zahustit omáčku moukou
          thicken the sauce with flour 
          ˈθɪkən ðə sɔːs wɪθ ˈflaʊə
        připravit jíšku/zásmažku z másla a mouky
          make a roux from the butter and flour 
          meɪk ə ruː frɒm ðə ˈbʌtə ænd ˈflaʊə
        postavit hrnec na sporák
          put the pot on the stove 
          pʊt ðə pɒt ɒn ðə stəʊv
        rozpálit olej (na pánvi)
          heat oil (in the pan) 
          hiːt ɔɪl (ɪn ðə pæn)
        osmažit cibulku dozlatova
          brown the onion 
          braʊn ðiː ˈʌnjən
        přivést co  k varu
          bring sth  to boil 
          brɪŋ tə bɔɪl
        nechat polévku (krátce) přejít varem
          let the soup boil (briefly) 
          lεt ðə suːp bɔɪl (ˈbriːflɪ)
        přikrýt a nechat vařit
          cover and let cook/simmer 
          ˈkʌvə ænd lεt kʊk/ˈsɪmə
        nechat zredukovat (vyvařit)
          leave to reduce 
          liːv tə rɪˈdjuːs
        odstavit (hrnec) z plotny
          remove from heat 
          rɪˈmuːv frɒm hiːt
        nechat co  (chvíli) odstát/vychladnout
          leave sth  to stand/cool down (for a while) 
          liːv tə stænd/kuːl daʊn (fə ə waɪl)
        slít/scedit brambory
          drain the potatoes 
          dreɪn ðə pəˈteɪtəʊz
        přecedit mléko
          strain the milk 
          streɪn ðə mɪlk
        převařit mléko/vodu
          boil milk/water 
          bɔɪl mɪlk/ˈwɔːtə
        Vařte na mírném ohni.
          Cook over a low heat. 
          kʊk ˈəʊvə ə ləʊ hiːt
        Krátce osmažte na rozpáleném tuku.
          Stir-fry briefly. 
          stɜːfraɪ ˈbriːflɪ
        Pečte maso 40 minut při 200 stupních.
          Roast the meat at 200 degrees for 40 minutes. 
          rəʊst ðə miːt æt ˌtuːˈhʌndrəd dɪˈgriːz fə ˈfɔːtɪ ˈmɪnɪts
        Těstoviny se rozvařily.
          The pasta is overcooked. 
          ðə ˈpæstə ɪz ˌəʊvəˈkʊkt
        Voda už vře.
          The water is boiling. 
          ðə ˈwɔːtə ɪz ˈbɔɪlɪŋ
        Zalijte vroucí vodou.
          Pour over with boiling water. 
          pɔː ˈəʊvə wɪθ ˈbɔɪlɪŋ ˈwɔːtə
        Připálil jsem omáčku.
          I've burnt the sauce. 
          aɪv bɜːnt ðə sɔːs
        Pečení a smažení (masa)
Roasting and Frying (Meat)
          péct (maso)
          roast 
          rəʊst
        smažit
          fry 
          fraɪ
        fritovat
          deep-fry 
          diːpfraɪ
        restovat
          sauté 
          ˈsəʊteɪ
        osmahnout
          stir-fry 
          stɜːfraɪ
        grilovat, rožnit
          grill, (AmE)  broil, barbecue 
          grɪlˌ brɔɪlˌ ˈbɑːbɪˌkjuː
        gratinovat, zapéct (se sýrem)
          gratinée 
          gratε̃eɪ
        rožnit, péct co  na rožni
          spit-roast sth  
          spɪtrəʊst
        udit
          smoke 
          sməʊk
        flambovat
          flambée 
          ˈflɑːmbeɪ
        naříznout
          make a cut/slit 
          meɪk ə kʌt/slɪt
        naklepat maso
          pound the meat 
          paʊnd ðə miːt
        zkřehčit/změkčit maso
          tenderize the meat 
          ˈtεndəˌraɪz ðə miːt
        obalit maso v čem 
          coat the meat in/with sth  
          kəʊt ðə miːt
        obalit co  v mouce
          coat sth  in flour 
          kəʊt ɪn ˈflaʊə
        obalit ve strouhance
          bread, coat sth  with breadcrumbs 
          brεdˌ kəʊt wɪθ ˈbrεdˌkrʌmʒ
        pokapat co  citronem
          sprinkle sth  with lemon juice 
          ˈsprɪŋkl wɪθ ˈlεmən dʒuːs
        prošpikovat pečeni
          lard the roast 
          lɑːd ðə rəʊst
        nadívat husu
          stuff the goose 
          stʌf ðə guːs
        předehřát troubu
          preheat the oven 
          priːˈhiːt ðiː ˈʌvn
        podlévat (vodou) co 
          add water to sth  
          æd ˈwɔːtə
        polévat (šťávou) co 
          baste sth  
          beɪst
        propíchat vidličkou
          prick/stab with a fork 
          prɪk/stæb wɪθ ə fɔːk
        nechat (maso) odpočinout
          leave (the meat) to rest 
          liːv (ðə miːt) tə rεst
        naporcovat pečeni (na talíři)
          carve the roast (on the plate) 
          kɑːv ðə rəʊst (ɒn ðə pleɪt)
        Pečení (pečiva)
Baking
          těsto
          dough 
          dəʊ
        kynuté těsto
          leavened dough 
          ˈlεvnd dəʊ
        listové těsto
          puff pastry 
          pʌf ˈpeɪstrɪ
        těsto na nudle
          pasta dough 
          ˈpæstə dəʊ
        piškotové těsto
          sponge mixture 
          spʌndʒ ˈmɪkstʃə
        kvasnice
          yeast 
          jiːst
        kvásek (přísada na kynutí)
          leaven 
          ˈlεvn
        (chlebový) kvas, kvásek
          sourdough 
          ˈsaʊəˌdəʊ
        kypřidlo (kypřicí přípravek)
          leavener, leavening agent 
          ˈlεvnəˌ ˈlεvnɪŋ ˈeɪdʒənt
        mouka
          flour 
          ˈflaʊə
        prášek do pečiva
          baking powder 
          ˈbeɪkɪŋ ˈpaʊdə
        náplň
          filling 
          ˈfɪlɪŋ
        drobenka
          streusel 
          ˈstruːsl
        posyp, sypání (ke zdobení ap.)
          topping, sprinkles 
          ˈtɒpɪŋˌ ˈsprɪŋklz
        krém
          cream 
          kriːm
        sníh (z bílků)
          whipped egg whites 
          wɪpt εg waɪts
        žloutek
          (egg) yolk 
          (εg) jəʊk
        dortový korpus
          cake base 
          keɪk beɪs
        péct (pečivo)
          bake 
          beɪk
        zadělat těsto (na buchty)
          knead the dough (for cakes) 
          niːd ðə dəʊ (fə keɪks)
        prosít mouku
          sift the flour 
          sɪft ðə ˈflaʊə
        nadrobit kvasnice do vlažného mléka
          crumble the yeast into lukewarm milk 
          ˈkrʌmbl ðə jiːst ˈɪntə ˌluːkˈwɔːm mɪlk
        rozklepnout tři vejce
          break three eggs 
          breɪk θriː εgz
        oddělit žloutek od bílku
          separate the yolk from the white 
          ˈsεprɪt ðə jəʊk frɒm ðə waɪt
        smíchat mouku s práškem do pečiva a cukrem
          mix flour, baking powder and sugar 
          mɪks ˈflaʊəˌ ˈbeɪkɪŋ ˈpaʊdə ænd ˈʃʊgə
        ušlehat sníh z bílků
          whip the egg whites until stiff 
          wɪp ðiː εg waɪts ʌnˈtɪl stɪf
        uhníst těsto
          knead the dough 
          niːd ðə dəʊ
        nechat těsto vykynout/odležet
          let the dough rise/stand 
          lεt ðə dəʊ raɪz/stænd
        vyválet těsto
          roll out the dough 
          rəʊl aʊt ðə dəʊ
        uválet bochník (chleba)
          shape a loaf (of bread) 
          ʃeɪp ə ləʊf (əv brεd)
        vykrajovat co  vykrajovátkem
          cut out sth  with a cookie cutter 
          kʌt aʊt wɪθ ə ˈkʊkɪ ˈkʌtə
        vymazat plech máslem/tukem
          grease the baking sheet with butter 
          griːs ðə ˈbeɪkɪŋ ʃiːt wɪθ ˈbʌtə
        vysypat plech moukou
          dust the baking sheet with flour 
          dʌst ðə ˈbeɪkɪŋ ʃiːt wɪθ ˈflaʊə
        položit rohlíčky na vymazaný plech
          put the rolls on a greased baking sheet 
          pʊt ðə rəʊlz ɒn ə ˈgriːsd ˈbeɪkɪŋ ʃiːt
        potřít koláčky rozšlehaným vajíčkem
          spread the whisked eggs over the cakes 
          sprεd ðə wɪskt εgz ˈəʊvə ðə keɪks
        upéct do hněda/křupava
          bake until brown/crisp 
          beɪk ʌnˈtɪl braʊn/krɪsp
        pocukrovat koláč
          sprinkle/dust the cake with sugar 
          ˈsprɪŋkl/dʌst ðə keɪk wɪθ ˈʃʊgə
        nechat co  v ledničce dvě hodiny ztuhnout
          leave sth  in the fridge for two hours to set 
          liːv ɪn ðə frɪdʒ fə tuː aʊəz tə sεt
        obalit v kokosu
          coat with coconut 
          kəʊt wɪθ ˈkəʊkəˌnʌt
        Nasypte mouku do mísy.
          Pour the flour into the bowl. 
          pɔː ðə ˈflaʊə ˈɪntə ðə bəʊl
        Zpracujte v hladké těsto.
          Work into smooth dough. 
          wɜːk ˈɪntə smuːð dəʊ
        Nechte těsto 3 hodiny kynout.
          Let the dough rise for 3 hours. 
          lεt ðə dəʊ raɪz fə θriː aʊəz
        Vložte do předehřáté trouby.
          Put it into a preheated oven. 
          pʊt ɪt ˈɪntə ə priːˈhiːtɪd ˈʌvn
        Vyndejte z trouby.
          Remove from the oven. 
          rɪˈmuːv frɒm ðiː ˈʌvn
        Koláč se mi připálil.
          I've burned the cake. 
          aɪv bɜːnd ðə keɪk