Koření
Spices
směs koření
spice mixture
spaɪs ˈmɪkstʃə
pepř
pepper
ˈpεpə
pepř celý/mletý
peppercorns/ground pepper
ˈpεpəˌkɔːnz/graʊnd ˈpεpə
černý/bílý/zelený pepř
black/white/green pepper
blæk/waɪt/griːn ˈpεpə
kajenský pepř
cayenne (pepper)
keɪˈεn (ˈpεpə)
paprika
paprika, pepper powder
ˈpæprɪkəˌ ˈpεpə ˈpaʊdə
(mletá) sladká paprika
sweet paprika
swiːt ˈpæprɪkə
pálivá paprika
hot pepper powder
hɒt ˈpεpə ˈpaʊdə
čili
chilli
ˈtʃɪlɪ
anýz
anise, aniseed
ˈænɪsˌ ˈænɪˌsiːd
badyán
star anise/aniseed
stɑː ˈænɪs/ˈænɪˌsiːd
citronová kůra
lemon rind
ˈlεmən raɪnd
grilovací koření
barbecue/grill spice
ˈbɑːbɪˌkjuː/grɪl spaɪs
hořčičné semínko
mustard seeds
ˈmʌstəd siːdz
hřebíček
clove
kləʊv
jalovec
juniper
ˈdʒuːnɪpə
kardamom
cardamom, cardamon
ˈkɑːdəməmˌ ˈkɑːdəmən
kari, karí
curry (powder)
ˈkʌrɪ (ˈpaʊdə)
kmín
caraway seeds
ˈkærəˌweɪ siːdz
římský kmín
cumin
ˈkʌmɪn
koriandr
coriander
ˌkɒrɪˈændə
kurkuma
curcuma, turmeric
ˈkɜːkjʊməˌ ˈtɜːmərɪk
muškátový oříšek
nutmeg
ˈnʌtmεg
muškátový květ
mace
meɪs
nové koření
allspice, pimento
ˈɔːlˌspaɪsˌ pɪˈmεntəʊ
provensálské koření
herbes de Provence
εrb də prɔvɑ̃s
sezam
sesame, benne
ˈsεsəmɪˌ ˈbεnɪ
skořice
cinnamon
ˈsɪnəmən
vanilka
vanilla
vəˈnɪlə
Bylinky
Herbs
bazalka
basil
ˈbæzl
bobkový list
bay leaf
beɪ liːf
estragon
tarragon, estragon
ˈtærəgənˌ ˈεstrəˌgɒn
fenykl
fennel
ˈfεnl
kerblík
chervil
ˈtʃɜːvɪl
kopr
dill
dɪl
lékořice
liquorice, (AmE) licorice
ˈlɪkərɪsˌ ˈlɪkərɪs
libeček
lovage
ˈlʌvɪdʒ
majoránka
(sweet) marjoram
(swiːt) ˈmɑːdʒərəm
máta peprná/klasnatá
peppermint/spearmint
ˈpεpəˌmɪnt/ˈspɪəmɪnt
meduňka (lékařská)
(lemon) balm
(ˈlεmən) bɑːm
oregano, dobromysl
oregano, origanum
ˌɒrɪˈgɑːnəʊˌ əˈrɪgənəm
pažitka
chives
tʃaɪvz
petržel
parsley
ˈpɑːslɪ
rozmarýn
rosemary
ˈrəʊzmərɪ
řeřicha
cress
krεs
saturejka
calamint
ˈkæləmɪnt
šafrán
saffron
ˈsæfrən
tymián
thyme
taɪm
zázvor
ginger
ˈdʒɪndʒə
Ochucovadla
Seasonings
hořčice
mustard
ˈmʌstəd
kremžská hořčice
brown mustard
braʊn ˈmʌstəd
kečup
ketchup
ˈkεtʃəp
rajčatový/rajský protlak
tomato paste
təˈmɑːtəʊ peɪst
majonéza
mayonnaise
ˌmeɪəˈneɪz
tatarská omáčka
tartar(e) sauce
ˈtɑːtə(iː) sɔːs
dresink, salátová zálivka
(salad) dressing
(ˈsæləd) ˈdrεsɪŋ
grilovací omáčka
barbecue sauce
ˈbɑːbɪˌkjuː sɔːs
dochucovací omáčka
seasoning sauce
ˈsiːzənɪŋ sɔːs
krenex, křenová pasta
horseradish sauce
ˈhɔːsˌrædɪʃ sɔːs
marináda
marinade
ˌmærɪˈneɪd
remuláda
rémoulade
ˌrεməˈleɪd
sójová omáčka
soya sauce
ˈsɔɪə sɔːs
tabasko, tabasco
Tabasco
təˈbæskəʊ
worcest(e)rová omáčka
Worcester sauce
ˈwʊstə sɔːs
čatní, chutney
chutney
ˈtʃʌtnɪ
pesto
pesto
ˈpεstəʊ
ocet
vinegar
ˈvɪnɪgə
vinný/ovocný/jablečný ocet
wine/fruit/apple (cider) vinegar
waɪn/fruːt/ˈæpl (ˈsaɪdə) ˈvɪnɪgə
olivový olej
olive oil
ˈɒlɪv ɔɪl
Chcete k tomu kečup nebo hořčici?
Would you like ketchup or mustard with it?
wʊd juː laɪk ˈkεtʃəp ɔː ˈmʌstəd wɪθ ɪt?
Měl bys míň solit.
You should use less salt.
juː ʃʊd juːz lεs sɔːlt
Je to dost ostré.
It's quite hot/spicy.
ɪts kwaɪt hɒt/ˈspaɪsɪ
Zalijte olivovým olejem.
Pour over with olive oil.
pɔː ˈəʊvə wɪθ ˈɒlɪv ɔɪl