Maso
Мя́со
      
    bílé/červené maso
          бе́лое/кра́сное мя́со 
          běləje/krasnəje mjasə
        libové/tučné maso
          нежи́рное/жи́рное мя́со 
          ňižyrnəje/žyrnəje mjasə
        vepřové
          свини́на f  
          sviňin
        hovězí
          говя́дина f  
          gvjaďin
        telecí
          теля́тина f  
          ťiľjaťin
        skopové
          бара́нина f  
          braňin
        jehněčí
          ягня́тина f  
          jigňaťin
        koňské maso
          кони́на f  
          kňin
        králičí (maso)
          крольча́тина f  
          krľčaťin
        drůbeží, drůbež
          (дома́шняя) пти́ца 
          (dmašňaj) pťic
        kuře, kuřecí maso
          куря́тина f  
          kurjaťin
        kachna
          у́тка f  
          utk
        husa
          гусь m  
          gusˈ
        krůta
          инде́йка f  
          indějk
        jeseteří maso
          осетри́на f  
          sitrin
        zvěřina
          дичь f  
          ďičˈ
        zvěřina (z vysoké zvěře)
          мя́со кру́пной ди́чи 
          mjasə krupnəj ďiči
        kančí
          кабани́на f  
          kbňin
        srnčí
          мя́со косу́ли 
          mjasə ksuľi
        zaječí (maso)
          зайча́тина f  
          zjčaťin
        bažant
          фаза́н m  
          fzan
        Masné výrobky
Мясны́е изде́лия
          čerstvé/chlazené/mražené maso
          све́жее/охлаждённое/заморо́женное мя́со 
          svěžəje/chlžďonəje/zmrožənəje mjasə
        vyzrálé maso
          созре́вшее мя́со 
          szrevšəje mjasə
        vykostěné maso
          обва́ленное мясо 
          bvaľenəje mjasə
        kýta
          о́корок m  
          okərək
        zadní hovězí
          говя́жий огу́зок 
          gvjažəj guzək
        koleno
          коле́но n  
          kľenə
        vepřové koleno
          свино́е коле́но 
          svinoje kľenə
        kližka
          лоды́жка f  
          ldyžk
        vepřový/hovězí bok
          свино́й/говя́жий бок 
          svinoj/gvjažəj bok
        hřbet
          хребе́т m  
          chribět
        plec(ko), ramínko
          лопа́тка f  
          lpatk
        (pravá) svíčková
          говя́жья вы́резка 
          gvjažj vyresk
        (vepřová) panenka
          свина́я вы́резка 
          svinaj vyresk
        roštěná
          антреко́т m  
          ntrikot
        vysoký roštěnec
          то́лстый филе́й/край 
          tolstəj fiľej/kraj
        krkovička, krkovice
          оше́ек m  
          šejek
        žebírka
          рёбрышки n pl  
          rjobrəški
        vepřová žebírka
          свины́е рёбрышки 
          svinyje rjobrəški
        stehno, stehýnko (drůbeží)
          но́жка f  
          nožk
        prso, prsní řízek
          гру́дка f  
          grutk
        křídlo
          крыло́ n  
          krəlo
        filé, filet (plátek)
          филе́ n , филе́й m  
          fiľeˌ fiľej
        kotleta
          отбивна́я f  
          dbivnaj
        vepřová/telecí kotleta
          свина́я/теля́чья отбивна́я 
          svinaj/ťiľjačj dbivnaj
        (hovězí) líčka
          (говя́жьи) щёчки 
          (gvjaži) ššočki
        kůže
          ко́жа f  
          kož
        oháňka
          хвост m  
          chvost
        přírodní řízek
          шни́цель без паниро́вки 
          šňicəľ běs pňirofki
        mleté maso
          ру́бленое мя́со 
          rubľenəje mjasə
        masová roláda, masový závitek
          мясно́й руле́т 
          misnoj ruľet
        rosol, aspik
          сту́день m  
          studěň
        Uzeniny
Колба́сные изде́лия
          uzené (maso)
          копчёное мя́со 
          kpčjonəje mjasə
        salám (trvanlivý)
          колбаса́ f , саля́ми f  
          klbsaˌ sľjami
        (měkký) salám
          (варёная) колбаса́ 
          (vrjonəj) klbsa
        šunka
          ветчина́ f  
          vitčina
        (za)uzená šunka
          копчёная ветчина́ 
          kpčjonəj vitčina
        slanina
          беко́н m , копчёное са́ло 
          bikonˌ kpčjonəje salə
        špek
          шпик m  
          špik
        párek
          соси́ска f  
          ssisk
        klobása
          колба́ска f , колбаса́ f  
          klbaskˌ klbsa
        buřt
          сарде́лька f  
          srděľk
        paštika
          паште́т m  
          pštět
        játrová paštika, játrovka
          печёночный паште́т 
          pičjonəčnəj pštět
        čajovka, roztíratelný salám
          неме́цкая ча́йная колбаса́ 
          ňiměckəj čajnəj klbsa
        masová konzerva
          мясны́е консе́рвы 
          misnyje knservə
        lančmít
          консе́рвы колба́сный фарш 
          knservə klbasnəj farš
        Vnitřnosti
Вну́тренности
          drůbky (drůbeží ap.)
          потроха́ plt  
          ptrcha
        srdce
          се́рдце n  
          sercə
        mozeček
          мозг m  
          mozk
        (vepřový) jazyk
          (свино́й) язы́к 
          (svinoj) jizyk
        játra
          пе́чень f , печёнка f  
          pěčeňˌ pičjonk
        ledvinky
          по́чки f pl  
          počki
        žaludek
          желу́док m  
          žəludək
        dršťky
          рубе́ц m  
          ruběc
        plíčky
          лёгкие plt  
          ľochkije
        brzlík
          зо́бная железа́ 
          zobnəj žəľiza
        morek
          ко́стный мозг 
          kosnəj mozk
        Příprava masa
Обрабо́тка мя́са
          porazit dobytek
          заби́ть скот 
          zbiť skot
        vykuchat, vyvrhnout
          вы́потрошить, очи́стить от вну́тренностей 
          vypətrəšəťˌ čisťiť d vnutrenəstěj
        vykostit
          отдели́ть от косте́й 
          dďiľiť t kstěj
        nechat maso vyzrát
          вы́зреть мя́со 
          vyzreť mjasə
        naporcovat maso
          разруби́ть мя́со 
          rzrubiť mjasə
        nakrájet maso na plátky
          наре́зать мя́со ло́мтиками 
          nrezəť mjasə lomťikəmi
        nakrájet maso na kostičky
          наре́зать мя́со кусо́чками/ку́биками 
          nrezəť mjasə kusočkəmi/kubikəmi
        pomlít maso
          помоло́ть мя́со 
          pmloť mjasə
        marinovat/naložit maso
          замаринова́ть мя́со 
          zmərinvať mjasə
        naložit maso (do soli)
          засоли́ть мя́со 
          zsľiť mjasə
        syrový
          сыро́й 
          səroj
        pečený
          жа́реный, печёный 
          žarenəjˌ pičjonəj
        propečený
          пропечённый, прожа́ренный 
          prpičjonəjˌ pržarenəj
        vařený
          отварно́й 
          tvrnoj
        dušený
          тушёный 
          tušonəj
        uzený
          копчёный 
          kpčjonəj
        smažený
          жа́реный (во фритю́ре), поджа́ренный 
          žarenəj (v friťure)ˌ pdžarenəj
        grilovaný
          жа́реный (на гри́ле) 
          žarenəj (n griľe)
        konzervovaný
          консерви́рованный 
          knsirvirəvənəj
        nasolený, nakládaný v soli
          засо́ленный 
          zsoľenəj
        marinovaný, naložený (v marinádě)
          марино́ванный, в марина́де 
          mrinovənəjˌ v mrinadě
        v (slaném) nálevu/láku
          в рассо́ле 
          f rsoľe