Maso

Maso

Carne
bílé/červené maso
carne f blanca/roja
libové/tučné maso
carne f magra/grasa
vepřové
carne f de cerdo
hovězí
carne f de vaca
telecí
ternera f
skopové
carne f de carnero
jehněčí
carne f de cordero
koňské maso
carne f de caballo
králičí (maso)
carne f de conejo
drůbeží, drůbež
aves f pl
kuře, kuřecí maso
(carne de) pollo m
kachna
pato m
husa
ganso m
krůta
pavo m
zvěřina
(carne de) caza f
kančí
carne f de jabalí
srnčí
carne f de corzo
zaječí (maso)
carne f de liebre
bažant
(carne de) faisán m

Masné výrobky

Productos de carne
čerstvé/chlazené/mražené maso
carne f fresca/refrigerada/congelada
vyzrálé maso
carne f madurada
vykostěné maso
carne f deshuesada
kýta
jamón m, pernil m
zadní hovězí
cadera f de vaca/res
vepřové koleno
codillo m de cerdo
vepřový/hovězí bok
falda f de cerdo/vaca
hřbet
lomo m
plec(ko), ramínko
paleta f, paletilla m
(pravá) svíčková
solomillo m
(vepřová) panenka
solomillo m de cerdo, lomo m de cerdo
falešná svíčková, pérko
pez m
roštěná
entrecot m
(nízký) roštěnec
lomo m bajo
vysoký roštěnec
lomo m alto
krkovička, krkovice
aguja f, cuello m
žebírka
costillas f pl
vepřová žebírka
costillas f pl de cerdo
stehno, stehýnko (drůbeží)
muslo m
(kuřecí) paličky
jamoncito m (de pollo)
prso, prsní řízek
pechuga f
křídlo
ala f
filé, filet (plátek)
filete m
kotleta
chuleta f
vepřová/telecí kotleta
chuleta f de cerdo/ternero
(hovězí) líčka
carrillada f (de vaca), carrillera f (de vaca)
kůže
piel f
oháňka
rabo m
přírodní řízek
filete m a la plancha
mleté maso
carne f picada, picadillo m
masová roláda, masový závitek
rollo m de carne
rosol, aspik
gelatina f, áspic m

Uzeniny

Embutidos
uzené (maso)
carne f ahumada
salám (trvanlivý)
salami m
(měkký) salám
embutido m cocido
šunka
jamón m
(za)uzená šunka
jamón m ahumado
slanina
panceta m, beicon m, tocino m
špek
tocino m blanco
párek
salchicha f (de Frankfurt)
klobása
salchicha f, longaniza f
buřt
salchicha f, cervelat m
paštika
paté m
játrová paštika, játrovka
paté m de hígado
masová konzerva
conserva f de carne

Vnitřnosti

Vísceras
drůbky (drůbeží ap.)
menudillos m pl
srdce
corazón f
mozeček
sesos m pl
(vepřový) jazyk
lengua f (de cerdo)
játra
hígado m
ledvinky
riñones m pl
žaludek
estómago m
dršťky
callos m pl
plíčky
livianos m pl, bofes m pl
brzlík
lechecillas f pl
morek
tuétano m

Příprava masa

Preparación de carne
porazit dobytek
matar el ganado
vykuchat, vyvrhnout
destripar
vykostit
deshuesar, desespinar
nechat maso vyzrát
dejar madurar la carne
naporcovat maso
trinchar carne
nakrájet maso na plátky
cortar la carne en filetes
nakrájet maso na kostičky
cortar la carne en dados
pomlít maso
picar la carne
marinovat/naložit maso
marinar la carne
naložit maso (do soli)
curar la carne (en salmuera)
syrový
crudo
pečený
asado, al horno
propečený
bien cocido
vařený
cocido
dušený
guisado, estofado
uzený
ahumado
smažený
frito
grilovaný
asado a la parrilla
konzervovaný
conservado
nasolený, nakládaný v soli
curado (a la sal)
marinovaný, naložený (v marinádě)
marinado
v (slaném) nálevu/láku
en salmuera

Jamón

Nejtypičtějším španělským masným výrobkem jsou sušené šunky, jamón serrano a jamón ibérico, z černých španělských prasat krmených žaludy.
K tradičním uzeninám patří paprikové chorizo, salámu podobný salchichón, jelito morcilla či longaniza, která se prodává syrová k pečení, nebo sušená a fermentovaná podobně jako např. katalánský fuet.