Mléčné výrobky
Milchprodukte
      
    mléko
          Milch f  
          mɪlç
        kravské/kozí mléko
          Kuhmilch f /Ziegenmilch f  
          ˈkuːmɪlç /ˈtsiːgnmɪlç
        nízkotučné/polotučné/plnotučné mléko
          Magermilch f /fettarme Milch/Vollmilch f  
          ˈmaːgɐmɪlç /ˈfεt|armə mɪlç/ˈfɔlmɪlç
        odtučněné mléko
          entrahmte Milch 
          εntˈraːmtə mɪlç
        pasterizované/trvanlivé mléko
          pasteurisierte/haltbare Milch 
          pastøriˈziːɐtə/ˈhaltbaːrə mɪlç
        sušené/sójové mléko
          Trockenmilch f /Sojamilch f  
          ˈtrɔknmɪlç /ˈzoːjamɪlç
        (slazené) kondenzované mléko
          (gezuckerte) Kondensmilch 
          (gəˈtsʊkɐtə) kɔnˈdεnsmɪlç
        acidofilní mléko
          Acidophilusmilch f  
          ˈatsidofilusmɪlç
        mléčný nápoj
          Milchgetränk n  
          ˈmɪlçgətrεŋk
        mléčný koktejl
          Milchmixgetränk n  
          ˈmɪlçmɪksgətrεŋk
        smetana
          Sahne f , (ÖrD, SwD)  Rahm m  
          ˈzaːnəˌ raːm
        smetana ke šlehání, šlehačka
          Schlagsahne f , (ÖrD, SwD)  Schlagrahm m  
          ˈʃlaːkzaːnəˌ ˈʃlaːkraːm
        šlehačka (našlehaná)
          Schlagsahne f , (ÖrD, SwD)  Schlagrahm m  
          ˈʃlaːkzaːnəˌ ˈʃlaːkraːm
        (za)kysaná/kyselá smetana
          saure Sahne, (ÖrD, SwD)  Sauerrahm m  
          ˈzaurə ˈzaːnəˌ ˈzauɐraːm
        nízkotučná smetana
          fettarme Sahne 
          ˈfεt|armə ˈzaːnə
        (vysoko)tučná smetana
          dicke Sahne 
          ˈdɪkə ˈzaːnə
        máslo
          Butter f  
          ˈbʊtɐ
        (měkký) tvaroh
          Quark m  
          kvark
        (bílý) jogurt
          (weißer) Joghurt 
          (ˈvaisəɐ) ˈjoːgʊrt
        plnotučný/nízkotučný/netučný jogurt
          Sahnejoghurt m /Magerjoghurt m /fettarmer Joghurt 
          ˈzaːnəjoːgʊrt /ˈmaːgɐjoːgʊrt /ˈfεt|armɐ ˈjoːgʊrt
        kefír
          Kefir m  
          ˈkeːfiːɐ
        podmáslí
          Buttermilch f  
          ˈbʊtɐmɪlç
        syrovátka
          Molke f  
          ˈmɔlkə
        syrovátkový nápoj
          Molkegetränk n  
          ˈmɔlkəgεtrεŋk
        sýr
          Käse m  
          ˈkεːzə
        ovčí/kozí sýr
          Schafskäse m /Ziegenkäse m  
          ˈʃaːfskεːzə /ˈtsiːgnkεːzə
        smetanový sýr
          Sahnekäse m  
          ˈzaːnəkεːzə
        tavený/roztíratelný sýr
          Schmelzkäse m /Streichkäse m  
          ˈʃmεltskεːzə /ˈʃtraiçkεːzə
        tvrdý/polotvrdý sýr
          Hartkäse m /Halbhartkäse m  
          ˈhartkεːzə /ˈhalphartkεːzə
        měkký sýr
          Weichkäse m  
          ˈvaiçkεːzə
        tučný sýr
          Vollfettkäse m  
          ˈfɔlfεtkεːzə
        uzený sýr
          geräucherter Käse 
          gəˈrɔyxɐtɐ ˈkεːzə
        krémový sýr, žervé
          Frischkäse m  
          ˈfrɪʃkεːzə
        tvarohový sýr, cottage
          Hüttenkäse m  
          ˈhʏtnkεːzə
        balkánský sýr, feta
          Feta m , Feta-Käse m  
          ˈfeːtaˌ ˈfeːtakεːzə
        plísňový sýr (s modrou plísní)
          Edelpilzkäse m , (Blau)Schimmelkäse m  
          ˈeːdlpɪltskεːzəˌ (blau)ˈʃɪmlkεːzə
        plísňový sýr (s povrchovou plísní)
          Weißschimmelkäse m , Rotschimmelkäse m  
          ˈvaisʃɪmlkεːzəˌ ˈroːtʃɪmlkεːzə
        ementál, ementálský sýr
          Emmentaler m , Emmentaler Käse 
          ˈεməntaːlɐˌ ˈεməntaːlɐ ˈkεːzə
        eidam, eidamský sýr
          Edamer m , Edamer Käse 
          ˈeːdamɐˌ ˈeːdamɐ ˈkεːzə
        brynza
          Brimsen m  
          ˈbrɪmzn
        mozzarella
          Mozzarella m  
          ˈmɔtsaˈrεla
        čedar
          Cheddar m  
          ˈtʃεdɐ
        parmazán, parmezán
          Parmesan m  
          parmeˈzaːn
        camembert
          Camembert m  
          ˈkaməmbeːɐ
        cihla sýra
          Käseblock m  
          ˈkεːzəblɔk
        plátek sýra
          eine Scheibe Käse 
          ˈainə ˈʃaibə ˈkεːzə
        plátkový sýr
          Schnittkäse m  
          ˈʃnɪtkεːzə
        strouhaný sýr
          geriebener Käse, Reibkäse m  
          gəˈriːbənɐ ˈkεːzəˌ ˈraibkεːzə
        sýrová pomazánka
          Käseaufstrich m  
          ˈkεːzə|aufʃtrɪç
        Mléko zkyslo.
          Die Milch ist sauer geworden. 
          diː mɪlç ɪst ˈzauɐ gəˈvɔrdn
        Mléko se srazilo.
          Die Milch ist geronnen. 
          diː mɪlç ɪst gəˈrɔnən
        Máslo je žluklé.
          Die Butter ist ranzig. 
          diː ˈbʊtɐ ɪst ˈrantsɪç
        Sýr je zralý/vyzrálý.
          Der Käse ist reif. 
          deːɐ ˈkεːzə ɪst raif