Maso
Fleisch
bílé/červené maso
weißes/rotes Fleisch
ˈvaisəs/ˈroːtəs flaiʃ
libové/tučné maso
mageres/fettes Fleisch
ˈmaːgərəs/ˈfεtəs flaiʃ
vepřové
Schweinefleisch n
ˈʃvainəflaiʃ
hovězí
Rindfleisch n
ˈrɪntflaiʃ
telecí
Kalbfleisch n
ˈkalpflaiʃ
skopové
Hammelfleisch n , Schaffleisch n
ˈhamlflaiʃˌ ˈʃaːfflaiʃ
jehněčí
Lammfleisch n
ˈlamflaiʃ
koňské maso
Pferdefleisch n
ˈpfeːɐdəflaiʃ
králičí (maso)
Kaninchenfleisch n
kaˈniːnçənflaiʃ
drůbeží, drůbež
Geflügel n , Geflügelfleisch n
gəˈflyːglˌ gəˈflyːglflaiʃ
kuře, kuřecí maso
Hühnerfleisch n
ˈhyːnɐflaiʃ
kachna
Ente f
ˈεntə
husa
Gans f
gans
krůta
Pute f
ˈpuːtə
zvěřina
Wild n , Wildbret n
vɪltˌ ˈvɪltbrεt
zvěřina (z vysoké zvěře)
Rotwild n , Edelwild n
ˈroːtvɪltˌ ˈeːdlvɪlt
kančí
Wildschwein n , Wildschweinfleisch n
ˈvɪltʃvainˌ ˈvɪltʃvainflaiʃ
srnčí
Rehfleisch n
ˈreːflaiʃ
zaječí (maso)
Hasenfleisch n
ˈhaːznflaiʃ
bažant
Fasan m
faˈzaːn
Masné výrobky
Fleischwaren
čerstvé/chlazené/mražené maso
Frischfleisch n /gekühltes Fleisch/Gefrierfleisch n
ˈfrɪʃflaiʃ /gəˈkyːltəs flaiʃ/gəˈfriːɐflaiʃ
vyzrálé maso
gereiftes Fleisch
gəˈraiftəs flaiʃ
vykostěné maso
entbeintes Fleisch
εntˈbaintəs flaiʃ
kýta
Keule f
ˈkɔylə
zadní hovězí
Rinderhüfte f
ˈrɪndɐhʏftə
koleno
Knie n
kniː
vepřové koleno
Hachse f
ˈhaksə
kližka
Hachse f , (ÖrD) Stelze f
ˈhaksəˌ ˈʃtεltsə
vepřový/hovězí bok
Schweinehüfte f /Rinderhüfte f
ˈʃvainəhʏftə /ˈrɪndɐhʏftə
hřbet
Rücken m , Rückenstück n
ˈrʏknˌ ˈrʏknʃtʏk
plec(ko), ramínko
Schulter f , Schulterstück n
ˈʃʊltɐˌ ˈʃʊltɐʃtʏk
(pravá) svíčková
Lende f , Lendenfilet n
ˈlεndəˌ ˈlεndnfileː
(vepřová) panenka
Schweinefilet n
ˈʃvainəfileː
falešná svíčková, pérko
falsches Filet, Schulterfilet n
ˈfalʃəs fiˈleːˌ ˈʃʊltɐfileː
roštěná
Roastbeef n
ˈroːstbiːf
(nízký) roštěnec
Rückenstück n
ˈrʏknʃtʏk
vysoký roštěnec
Entrecote n
ɑ̃trəˈkoːt
krkovička, krkovice
Schweinenacken m
ˈʃvainənakn
žebírka
Rippchen n pl , Rippenstücke n pl
ˈrɪpçənˌ ˈrɪpnʃtʏkə
vepřová žebírka
Schweinerippchen n pl
ˈʃvainərɪpçən
stehno, stehýnko (drůbeží)
Schenkel m
ˈʃεŋkl
(kuřecí) paličky
Hühnerkeulen f pl
ˈhyːnɐkɔylən
prso, prsní řízek
Brust f
brʊst
křídlo
Flügel m
ˈflyːgl
filé, filet (plátek)
Filet n
fiˈleː
kotleta
Kotelett n
kɔtˈlεt
vepřová/telecí kotleta
Schweinekotelett n /Kalbskotelett n
ˈʃvainəkɔtlεt /ˈkalpskɔtlεt
(hovězí) líčka
Rinderbäckchen n
ˈrɪndɐbεkçən
kůže
Haut f
haut
oháňka
Ochsenschwanz m
ˈɔksnʃvants
přírodní řízek
Naturschnitzel n
naˈtuːɐʃnɪtsl
mleté maso
Hackfleisch n
ˈhakflaiʃ
masová roláda, masový závitek
Fleischroulade f
ˈflaiʃrɔuːlaːdə
rosol, aspik
Aspik m/n
asˈpiːk
Uzeniny
Wurstware
uzené (maso)
geräuchertes Fleisch
gəˈrɔyxɐtəs flaiʃ
salám (trvanlivý)
Salami f
zaˈlaːmi
(měkký) salám
Wurst f
vʊrst
šunka
Schinken m
ˈʃɪŋkn
(za)uzená šunka
geräucherter Schinken
gəˈrɔyxɐtɐ ˈʃɪŋkn
slanina
Bacon m , durchwachsener Speck
ˈbεiknˌ dʊrçˈvaksənɐ ʃpεk
špek
Speck m
ʃpεk
párek
Würstchen n
ˈvʏrstçən
klobása
Bratwurst f
ˈbraːtvʊrst
buřt
Bockwurst f
ˈbɔkvʊrst
paštika
Pastete f
pasˈteːtə
játrová paštika, játrovka
Leberwurst f
ˈleːbɐvʊrst
čajovka, roztíratelný salám
Streichwurst f , Teewurst f
ˈʃtraiçvʊrstˌ ˈteːvʊrst
masová konzerva
Fleischkonserve f
ˈflaiʃkɔnzεrvə
lančmít
Frühstücksfleisch n
ˈfryːʃtʏksflaiʃ
Vnitřnosti
Innereien
drůbky (drůbeží ap.)
Innereien plt
ɪnəˈraiən
srdce
Herz n
hεrts
mozeček
Hirn n
hɪrn
(vepřový) jazyk
Schweinezunge f
ˈʃvainətsʊŋə
játra
Leber f
ˈleːbɐ
ledvinky
Nieren f pl
ˈniːrən
žaludek
Magen m
ˈmaːgn
dršťky
Kutteln f pl , Kaldaunen f pl
ˈkʊtlnˌ kalˈdaunən
plíčky
Lunge f
ˈlʊŋə
brzlík
Bries n , Brieschen n
briːsˌ ˈbriːsçən
morek
Knochenmark n
ˈknɔxnmark
Příprava masa
Fleischzubereitung
porazit dobytek
Vieh schlachten
fiː ˈʃlaxtn
vykuchat, vyvrhnout
ausschlachten, ausweiden
ˈausʃlaxtnˌ ˈausvaidn
vykostit
entbeinen, ausbeinen, entgräten
εntˈbainənˌ ˈausbainənˌ εntˈgrεːtn
nechat maso vyzrát
das Fleisch reifen lassen
das flaiʃ ˈraifn ˈlasn
naporcovat maso
Fleisch tranchieren
flaiʃ trɑ̃ˈʃiːrən
nakrájet maso na plátky
Fleisch in Scheiben schneiden
flaiʃ ɪn ˈʃaibn ˈʃnaidn
nakrájet maso na kostičky
Fleisch würfeln
flaiʃ ˈvʏrfln
pomlít maso
Fleisch hacken/faschieren
flaiʃ ˈhakn/faˈʃiːrən
marinovat/naložit maso
Fleisch marinieren
flaiʃ mariˈniːrən
naložit maso (do soli)
Fleisch pökeln
flaiʃ ˈpøːkln
syrový
roh
roː
pečený
gebraten
gəˈbraːtn
propečený
durchgebraten
ˈdʊrçgəbraːtn
vařený
gekocht
gəˈkɔxt
dušený
gedünstet, geschmort, gedämpft
gəˈdʏnstətˌ gəˈʃmoːɐtˌ gəˈdεmpft
uzený
geräuchert
gəˈrɔyxɐt
smažený
angebraten
ˈangəbraːtn
grilovaný
gegrillt
gəˈgrɪlt
konzervovaný
konservieren
kɔnzεrˈviːrən
nasolený, nakládaný v soli
gepökelt
gəˈpøːklt
marinovaný, naložený (v marinádě)
eingelegt, mariniert
ˈaingəleːktˌ mariˈniːɐt
v (slaném) nálevu/láku
in der Lake
ɪn deːɐ ˈlaːkə