Maso
Fleisch
      
    bílé/červené maso
          weißes/rotes Fleisch 
          ˈvaisəs/ˈroːtəs flaiʃ
        libové/tučné maso
          mageres/fettes Fleisch 
          ˈmaːgərəs/ˈfεtəs flaiʃ
        vepřové
          Schweinefleisch n  
          ˈʃvainəflaiʃ
        hovězí
          Rindfleisch n  
          ˈrɪntflaiʃ
        telecí
          Kalbfleisch n  
          ˈkalpflaiʃ
        skopové
          Hammelfleisch n , Schaffleisch n  
          ˈhamlflaiʃˌ ˈʃaːfflaiʃ
        jehněčí
          Lammfleisch n  
          ˈlamflaiʃ
        koňské maso
          Pferdefleisch n  
          ˈpfeːɐdəflaiʃ
        králičí (maso)
          Kaninchenfleisch n  
          kaˈniːnçənflaiʃ
        drůbeží, drůbež
          Geflügel n , Geflügelfleisch n  
          gəˈflyːglˌ gəˈflyːglflaiʃ
        kuře, kuřecí maso
          Hühnerfleisch n  
          ˈhyːnɐflaiʃ
        kachna
          Ente f  
          ˈεntə
        husa
          Gans f  
          gans
        krůta
          Pute f  
          ˈpuːtə
        zvěřina
          Wild n , Wildbret n  
          vɪltˌ ˈvɪltbrεt
        zvěřina (z vysoké zvěře)
          Rotwild n , Edelwild n  
          ˈroːtvɪltˌ ˈeːdlvɪlt
        kančí
          Wildschwein n , Wildschweinfleisch n  
          ˈvɪltʃvainˌ ˈvɪltʃvainflaiʃ
        srnčí
          Rehfleisch n  
          ˈreːflaiʃ
        zaječí (maso)
          Hasenfleisch n  
          ˈhaːznflaiʃ
        bažant
          Fasan m  
          faˈzaːn
        Masné výrobky
Fleischwaren
          čerstvé/chlazené/mražené maso
          Frischfleisch n /gekühltes Fleisch/Gefrierfleisch n  
          ˈfrɪʃflaiʃ /gəˈkyːltəs flaiʃ/gəˈfriːɐflaiʃ
        vyzrálé maso
          gereiftes Fleisch 
          gəˈraiftəs flaiʃ
        vykostěné maso
          entbeintes Fleisch 
          εntˈbaintəs flaiʃ
        kýta
          Keule f  
          ˈkɔylə
        zadní hovězí
          Rinderhüfte f  
          ˈrɪndɐhʏftə
        koleno
          Knie n  
          kniː
        vepřové koleno
          Hachse f  
          ˈhaksə
        kližka
          Hachse f , (ÖrD)  Stelze f  
          ˈhaksəˌ ˈʃtεltsə
        vepřový/hovězí bok
          Schweinehüfte f /Rinderhüfte f  
          ˈʃvainəhʏftə /ˈrɪndɐhʏftə
        hřbet
          Rücken m , Rückenstück n  
          ˈrʏknˌ ˈrʏknʃtʏk
        plec(ko), ramínko
          Schulter f , Schulterstück n  
          ˈʃʊltɐˌ ˈʃʊltɐʃtʏk
        (pravá) svíčková
          Lende f , Lendenfilet n  
          ˈlεndəˌ ˈlεndnfileː
        (vepřová) panenka
          Schweinefilet n  
          ˈʃvainəfileː
        falešná svíčková, pérko
          falsches Filet, Schulterfilet n  
          ˈfalʃəs fiˈleːˌ ˈʃʊltɐfileː
        roštěná
          Roastbeef n  
          ˈroːstbiːf
        (nízký) roštěnec
          Rückenstück n  
          ˈrʏknʃtʏk
        vysoký roštěnec
          Entrecote n  
          ɑ̃trəˈkoːt
        krkovička, krkovice
          Schweinenacken m  
          ˈʃvainənakn
        žebírka
          Rippchen n pl , Rippenstücke n pl  
          ˈrɪpçənˌ ˈrɪpnʃtʏkə
        vepřová žebírka
          Schweinerippchen n pl  
          ˈʃvainərɪpçən
        stehno, stehýnko (drůbeží)
          Schenkel m  
          ˈʃεŋkl
        (kuřecí) paličky
          Hühnerkeulen f pl  
          ˈhyːnɐkɔylən
        prso, prsní řízek
          Brust f  
          brʊst
        křídlo
          Flügel m  
          ˈflyːgl
        filé, filet (plátek)
          Filet n  
          fiˈleː
        kotleta
          Kotelett n  
          kɔtˈlεt
        vepřová/telecí kotleta
          Schweinekotelett n /Kalbskotelett n  
          ˈʃvainəkɔtlεt /ˈkalpskɔtlεt
        (hovězí) líčka
          Rinderbäckchen n  
          ˈrɪndɐbεkçən
        kůže
          Haut f  
          haut
        oháňka
          Ochsenschwanz m  
          ˈɔksnʃvants
        přírodní řízek
          Naturschnitzel n  
          naˈtuːɐʃnɪtsl
        mleté maso
          Hackfleisch n  
          ˈhakflaiʃ
        masová roláda, masový závitek
          Fleischroulade f  
          ˈflaiʃrɔuːlaːdə
        rosol, aspik
          Aspik m/n  
          asˈpiːk
        Uzeniny
Wurstware
          uzené (maso)
          geräuchertes Fleisch 
          gəˈrɔyxɐtəs flaiʃ
        salám (trvanlivý)
          Salami f  
          zaˈlaːmi
        (měkký) salám
          Wurst f  
          vʊrst
        šunka
          Schinken m  
          ˈʃɪŋkn
        (za)uzená šunka
          geräucherter Schinken 
          gəˈrɔyxɐtɐ ˈʃɪŋkn
        slanina
          Bacon m , durchwachsener Speck 
          ˈbεiknˌ dʊrçˈvaksənɐ ʃpεk
        špek
          Speck m  
          ʃpεk
        párek
          Würstchen n  
          ˈvʏrstçən
        klobása
          Bratwurst f  
          ˈbraːtvʊrst
        buřt
          Bockwurst f  
          ˈbɔkvʊrst
        paštika
          Pastete f  
          pasˈteːtə
        játrová paštika, játrovka
          Leberwurst f  
          ˈleːbɐvʊrst
        čajovka, roztíratelný salám
          Streichwurst f , Teewurst f  
          ˈʃtraiçvʊrstˌ ˈteːvʊrst
        masová konzerva
          Fleischkonserve f  
          ˈflaiʃkɔnzεrvə
        lančmít
          Frühstücksfleisch n  
          ˈfryːʃtʏksflaiʃ
        Vnitřnosti
Innereien
          drůbky (drůbeží ap.)
          Innereien plt  
          ɪnəˈraiən
        srdce
          Herz n  
          hεrts
        mozeček
          Hirn n  
          hɪrn
        (vepřový) jazyk
          Schweinezunge f  
          ˈʃvainətsʊŋə
        játra
          Leber f  
          ˈleːbɐ
        ledvinky
          Nieren f pl  
          ˈniːrən
        žaludek
          Magen m  
          ˈmaːgn
        dršťky
          Kutteln f pl , Kaldaunen f pl  
          ˈkʊtlnˌ kalˈdaunən
        plíčky
          Lunge f  
          ˈlʊŋə
        brzlík
          Bries n , Brieschen n  
          briːsˌ ˈbriːsçən
        morek
          Knochenmark n  
          ˈknɔxnmark
        Příprava masa
Fleischzubereitung
          porazit dobytek
          Vieh schlachten 
          fiː ˈʃlaxtn
        vykuchat, vyvrhnout
          ausschlachten, ausweiden 
          ˈausʃlaxtnˌ ˈausvaidn
        vykostit
          entbeinen, ausbeinen, entgräten 
          εntˈbainənˌ ˈausbainənˌ εntˈgrεːtn
        nechat maso vyzrát
          das Fleisch reifen lassen 
          das flaiʃ ˈraifn ˈlasn
        naporcovat maso
          Fleisch tranchieren 
          flaiʃ trɑ̃ˈʃiːrən
        nakrájet maso na plátky
          Fleisch in Scheiben schneiden 
          flaiʃ ɪn ˈʃaibn ˈʃnaidn
        nakrájet maso na kostičky
          Fleisch würfeln 
          flaiʃ ˈvʏrfln
        pomlít maso
          Fleisch hacken/faschieren 
          flaiʃ ˈhakn/faˈʃiːrən
        marinovat/naložit maso
          Fleisch marinieren 
          flaiʃ mariˈniːrən
        naložit maso (do soli)
          Fleisch pökeln 
          flaiʃ ˈpøːkln
        syrový
          roh 
          roː
        pečený
          gebraten 
          gəˈbraːtn
        propečený
          durchgebraten 
          ˈdʊrçgəbraːtn
        vařený
          gekocht 
          gəˈkɔxt
        dušený
          gedünstet, geschmort, gedämpft 
          gəˈdʏnstətˌ gəˈʃmoːɐtˌ gəˈdεmpft
        uzený
          geräuchert 
          gəˈrɔyxɐt
        smažený
          angebraten 
          ˈangəbraːtn
        grilovaný
          gegrillt 
          gəˈgrɪlt
        konzervovaný
          konservieren 
          kɔnzεrˈviːrən
        nasolený, nakládaný v soli
          gepökelt 
          gəˈpøːklt
        marinovaný, naložený (v marinádě)
          eingelegt, mariniert 
          ˈaingəleːktˌ mariˈniːɐt
        v (slaném) nálevu/láku
          in der Lake 
          ɪn deːɐ ˈlaːkə