Ovoce
Obst
plod
Frucht f
frʊxt
stopka (ovoce)
Stiel m
ʃtiːl
slupka
Schale f , Haut f
ˈʃaːləˌ haut
kůra (pomeranče ap.)
Schale f
ˈʃaːlə
dužina, dužnina
Fruchtfleisch n
ˈfrʊxtflaiʃ
dřeň
Mark n , Pulpa f
markˌ ˈpʊlpa
pecka
Stein m
ʃtain
jádro, jadérko
Kern m
kεrn
semeno, semínko
Samen m
ˈzaːmən
jádřinec
Kerngehäuse n
ˈkεrngəhɔyzə
ohryzek
Griebs m
griːps
měsíček (pomeranče ap.)
Spalte f , Segment n
ˈʃpaltəˌ zεgˈmεnt
bez pec(ič)ek, bez jadérek
ohne Kerne, kernlos
ˈoːnə ˈkεrnəˌ ˈkεrnloːs
zralý
reif
raif
nezralý
unreif, nicht reif
ˈʊnraifˌ nɪçt raif
červivý
wurmig
ˈvʊrmɪç
shnilý
faul, verfault
faulˌ fεɐˈfault
sušený
getrocknet, gedörrt
gəˈtrɔknətˌ gəˈdœrt
šťavnatý
saftig
ˈzaftɪç
dužnatý
fleischig
ˈflaiʃɪç
sladký
süß
zyːs
kyselý
sauer
ˈzauɐ
kandovaný (ovoce)
kandiert
kanˈdiːɐt
oloupaný (bez slupky)
geschält
gəˈʃεːlt
vypeckovaný
entsteint
εntˈʃtaint
zavařený (ovoce)
eingelegt, eingemacht
ˈaingəleːktˌ ˈaingəmaxt
sezonní ovoce
Obst der Saison
oːpst deːɐ zεˈzɔ̃ː
bio ovoce
Bio-Obst n
ˈbiːo|ɔpst
(ovocná) šťáva
Fruchtsaft m , Obstsaft m
ˈfrʊxtzaftˌ ˈoːpstzaft
čerstvě vymačkaná šťáva
frisch gepresster Saft
frɪʃ gəˈprεstɐ zaft
citronová šťáva
Zitronensaft m
tsiˈtroːnənzaft
(ovocný) mošt
Most m
mɔst
(ovocný) nektar
Fruchtnektar m
ˈfrʊxtnεktar
Stromové ovoce
Obstfrüchte
jablko
Apfel m
ˈapfl
hruška
Birne f
ˈbɪrnə
broskev
Pfirsich m
ˈpfɪrzɪç
meruňka
Aprikose f , (ÖrD) Marille f
apriˈkoːzəˌ maˈrɪlə
nektarinka
Nektarine f
nεktaˈriːnə
třešeň
Kirsche f
ˈkɪrʃə
višeň
Sauerkirsche f
ˈzauɐkɪrʃə
švestka
Pflaume f , Zwetsche f
ˈpflauməˌ ˈtsvεtʃə
slíva
Haferpflaume f
ˈhaːfɐpflaumə
ryngle
Reneklode f , (ÖrD) Ringlotte f
reːnəˈkloːdəˌ ˈrɪŋlɔtə
mirabelka
Mirabelle f
miraˈbεlə
Keříkové ovoce
Beerenobst
bobule
Beerenfrucht f , Beere f
ˈbeːrənfrʊxtˌ ˈbeːrə
borůvka
Heidelbeere f , (SüD, ÖrD) Schwarzbeere f
ˈhaidlbeːrəˌ ˈʃvartsbeːrə
jahoda
Erdbeere f
ˈeːɐtbeːrə
malina
Himbeere f
ˈhɪmbeːrə
ostružina
Brombeere f
ˈbrɔmbeːrə
hrozny, hroznové víno
Trauben f pl
ˈtraubn
hrozen vína
Traube f
ˈtraubə
angrešt
Stachelbeere f
ˈʃtaxlbeːrə
rybíz
Johannisbeere f , (ÖrD) Ribisel f
joˈhanɪsbeːrəˌ ˈriːbiːzl
černý rybíz
schwarze Johannisbeere
ˈʃvartsə joˈhanɪsbeːrə
červený rybíz
rote Johannisbeere
ˈroːtə joˈhanɪsbeːrə
bílý rybíz
weiße Johannisbeere
ˈvaisə joˈhanɪsbeːrə
brusinka
Preiselbeere f
ˈpraizlbeːrə
bezinka
Holunderbeere f
hoˈlʊndɐbeːrə
moruše
Maulbeere f
ˈmaulbeːrə
šípek (plod)
Hagebutte f
ˈhaːgəbutə
Exotické a tropické ovoce
Tropische Früchte
ananas
Ananas f
ˈananas
ananas v konzervě
Ananas in der Dose
ˈananas ɪn deːɐ ˈdoːzə
banán
Banane f
baˈnaːnə
trs banánů
Bündel Bananen
ˈbʏndl baˈnaːnən
zeleninový banán
Kochbanane f
ˈkɔxbanaːnə
citrón
Zitrone f
tsiˈtroːnə
limetka
Limette f , Limetta f
liˈmεtəˌ liˈmεta
pomeranč
Apfelsine f , Orange f
apflˈziːnəˌ oˈrɑ̃ːʒə
mandarinka
Mandarine f
mandaˈriːnə
grapefruit, grep
Grapefruit f
ˈgreːpfruːt
kaki, tomel
Kaki f
ˈkaːki
kiwi
Kiwi f
ˈkiːvi
(vodní) meloun
Wassermelone f
ˈvasɐmeloːnə
cukrový meloun
Zuckermelone f
ˈtsʊkɐmeloːnə
medový meloun
Honigmelone f
ˈhoːnɪçməloːnə
datle
Dattel f
ˈdatl
fík
Feige f
ˈfaigə
avokádo
Avocado f
avoˈkaːdo
mango
Mango f
ˈmaŋgo
maracuja
Maracuja f
maraˈkuːja
oliva
Olive f
oˈliːvə
černé/zelené olivy
schwarze/grüne Oliven
ˈʃvartsə/ˈgryːnə oˈliːvn
nakládané olivy (v slaném nálevu)
Oliven in Salzlake
oˈliːvn ɪn ˈzaltslaːkə
vypeckované olivy
entsteinte Oliven
εntˈʃtaintə oˈliːvn
plněné olivy
gefüllte Oliven
gəˈfʏltə oˈliːvn
papája
Papaya f
paˈpaːja
granátové jablko
Granatapfel m
graˈnaːtapfl
kdoule
Quitte f
ˈkvɪtə
liči
Litschi f
ˈlɪtʃi
opuncie
Opuntie f , Feigenkaktus m
oˈpʊntsiəˌ ˈfaignkaktʊs
pomelo, šedok
Pampelmuse f
ˈpamplmuːzə
Ořechy
Nüsse
vlašský ořech
Walnuss f
ˈvalnʊs
lískový ořech
Haselnuss f
ˈhaːzlnʊs
burák, burský oříšek, arašíd
Erdnuss f
ˈeːɐtnʊs
mandle
Mandel f
ˈmandl
pistácie, pistáciový ořech
Pistazie f
pɪsˈtaːtsiə
kešú, kešu (ořech)
Cashewnuss f
ˈkεʃunʊs
kokosový ořech, kokos
Kokosnuss f
ˈkoːkɔsnʊs
para ořech
Paranuss f
ˈpaːranʊs
pekanový ořech
Pecannuss f
ˈpeːkannʊs
piniový oříšek
Pinienkern m
ˈpiːniənkεrn
jedlý kaštan
Kastanie f
kasˈtaːniə
jádro (ořechu ap.)
Kern m
kεrn
skořápka (ořechu)
Nussschale f
ˈnʊsʃaːlə
rozlousknout ořech
eine Nuss knacken
ˈainə nʊs ˈknakn
vyloupat jádra (ořechů)
Nüsse schälen
ˈnʏsə ˈʃεːlən
loupaný
geschält
gəˈʃεːlt
solený
gesalzen
gəˈzaltsn
pražený
geröstet
gəˈrøːstət
drcené/sekané ořechy
zerkleinerte/gehackte Nüsse
tsεɐˈklainɐtə/gəˈhaktə ˈnʏsə
arašídové máslo
Erdnussbutter f
ˈeːɐtnʊsbʊtɐ